Flu
 
 
 
 
Ce viseaza bebelusii? Ajunge sa privesti chipul unui bebelus care doarme si iti dai seama imediat ca in capsorul lui se intampla multe. Se incrunta, zambeste, tresare, ceea ce inseamna, probabil, ca viseaza. Desi cercetatorii nu sunt 100% siguri de asta, studiile de pana acum au reusi sa ne spuna cate ceva despre fazele somnului la nou-nascuti si copii.

Somul are loc in cicluri si include doua faze : non-REM si REM. Prima faza este formata, la randul ei, din patru stari diferite. Cand pui copilul in patut, se instaleaza o stare de somnolenta. Desi este constient de ce se intampla in jurul lui, deja se poate spune ca a inceput ciclul somnului. Urmeaza somnul usor, adanc si foarte adanc. La sfarsitul cleor patru faze, copilul intra in somnul REM (adica Rapid Eye Movement), numit si somn activ sau somn cu vise. In aceasta faza se produc visele. De asemenea, REM este caracterizat prin miscari rapide ale globilor oculari, de unde denumirea de Rapid Eye Movement. Toate acestea sunt valabile atat pentru bebelusi cat si pentru adulti. Indiferent de varsta, trecem prin aceleasi faze de fiecare data cand dormim.

Diferenta consta in lungimea fazei REM. Pe masura ce imbatranim avem nevoie de tot mai putin somn REM. Cercetarile arata ca un fat de 30 de saptamani isi petrece aproape 24 de ore pe zi in faza REM. 100% din timpul pe care si-l petrece dormind este in REM. La nou-nascutii prematurii, 80% din somn se petrece in faza REM. Pe matura ce copilul creste, procentul scade. Nou-nascuti la termen - 50%, copiii de un an - 35%. Noi, adultii ne petrecem doar 20% din somn in faza REM, iar batranii - doar 15%.

De unde aceste diferente? Cercetatorii spun ca e normal ca nou-nascutii si bebelusii sa petreaca atat de mult timp in faza REM a somnului, deoarece creierul lor se dezvolta foarte rapid. Somnul profund permite creierului si sitemului nervos sa produca noi celulele si sa creeze noi sinapse. Iar visele, daca intr-adevar bebelusii viseaza, nu sunt decat un exercitiu pentru minte si o modalitate de a se auto-stimula. Pe masura ce creste, copilul petrece tot mai putin timp in faza REM pentru ca creierul sau nu mai are atata nevoie de somn profund.

Totusi, bebelusii viseaza sau nu ? Cercetarile au aratat, fara urma de indoiala, ca adulti si copiii mari au vise foarte complicate in faza REM a somnului. Unii oameni de stiinta sustin ca acest lucru nu ar fi valabil si in cazul nou-nascutilor. Un studiu australian a aratat ca acea parte a creierului, care este foarte activa la adulti in somnul REM, nu este la fel de activa si la bebelusi. Presupunand ca acea parte a creierului este responsabila cu visele, inseamna ca bebelusii nu viseaza sau, cel putin, nu asa cum visam noi.

Dar pentru ca cei mici isi petrec multi timp in somnul REM, multi medici cred ca si ei viseaza, la fel cum visem noi, adultii. Unii cred ca fatul nenascut viseaza lumina pe care o vede si sunetele pe care le aude (bataile inimii mamei, vocile, muzica). Dupa nastere, visele sunt influentate de toti stimulii senzoriali pe care copilul ii intalneste.

Cercetarile, dar si observatiile parintilor, spun ca visele urate, sau cosmarurile se intampla cel mai frecvent intre trei si cinci ani. Dar cine a auzit un bebe trezindu-se in plans nu le-ar da dreptate. Unii medici cred ca si bebelusii pot avea cosmaruri. Ele provin din streseul resimtit atunci cand cel mic este infometat, se simte singur, are dureri. Orice lucru care il poate face sa planga ii poate da si cosmaruri.


Taguri articol:
viseaza bebelusii

Autorul articolului "Ce viseaza bebelusii?": Erika
30.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce viseaza bebelusii?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu