Flu
 
 
 
 
Diversificarea (VI) - apa de baut Inainte varstei de sase luni sau inainte de a incepe diversificarea, bebelusul nu are nevoie de apa si chiar ar putea fi periculoasa daca o primeste. In schimb, odata cu inceperea diversificari, poate primi cantitai mici de apa, chiar daca nu ii este absolut necesara.

Ce se intampla daca ii dau apa mai devreme de sase luni?

Cand este hranit numai cu lapte de san sau lapte praf , bebelusul primeste substantele necesare hidratarii si nu ma are nevoie si de apa. Chiar daca este foaret cald un bebelus este perfect hidratat, datorita calitatilor laptelui matern. Bineinteles, este foaret important ca mama sa bea multa apa si sa-l alapteze des (in mod ideal, la cerere). Si laptele praf este foarte hidratant pentru ca el contine apa in proportie de 80%.

Un bebelus car eprimeste totusi apa ar putea fi in pericol. Daca isi umple stomacelul cu apa va bea mai putin laptic, ceea ce inseamna ca nu primeste toti nutrientii de care are nevoie pentru a creste si pentrua se dezvolta normal. de asemenea, o cantitate mare de apa ar putea sa intervina in absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului si la un dezechilibru al sarurilor din corp.

Dar dupa sase luni?

Unii specialisti considera ca nici dupa sase luni bebelusii nu au nevoie de apa, pentru ca ar trebui sa fie alaptati sau sa primeasca lapte praf in continuare, ceea ce le asigura hidratarea. Totusi, medicii sunt de parere ca putina apa nu le poate face rau copiilor de peste sase luni. In unele situatii ar putea fi chiar necesara, de exemplu atunci cand copilul sufera de constipatie (pentru a inmuia scaunul) sau de diaree (pentru a reface nivelul de hidratare).

Intoxicatia cu apa

Da, intoxicatia cu apa (hiponatremia) este posibila la toata lumea, dar cu atat mai mult la copii. Prea multa apa in organism dilueaza mult sarurile si poate fi letala. Se poate intampla la copiii care primesc multa apa de baut sau la cei care sunt dusi la piscina, lectii de inot si inghit apa. Primul organ care reactioneaza la intoxicatia cu apa este creierul, asa ca primele semne ale hiponatremiei sunt legate de comportamentul copilului : nu mai este atent, este confuz, ametit, etc. pentru a preveni aceasat afectiune, un bebelus de sase luni nu trebuie sa primeasca mai mult de 50-60 grame de apa odata si nu inainte de masa.

Apa imbuteliata sau de la robinet?

Apa minerala imbuteliata, ar trebui evitata caci contine prea multe minerale, iar rinchii unui bebelus nu pot inca sa faca fata. Apa plata sau «de masa» ar trebui sa fie mai potrivita pentru bebelusi, insa depinde de marca. Unele tipuri de apa sunt recomandate bebelusilor, lucru care este mentionat pe eticheta. Ideal este sa te sfatuiesti cu medicul inainte sa alegi o marca de apa.

Apa d ela robinet ar fi mai potrivita din punctul de vedere al mineralelor continute. Insa unii medicii recomanda fierberea ei inainte de a fi data bebelusului. Uneori, in apa de la robinet pot patrunde substante straine, care dau tot felul de efecte negative, problema este ca nici prin fierbere nu se distrug toate. Din nou este bine sa te consulti cu medicul care ar trebui sa cunoasca situatia apei din zona ta. Daca unii recomanda fierberea apei pana la un an, altii spun ca, dupa sase luni nu are rost, ba chiar apa atat de curata ar putea contribui la slabirea sistemului imunitar care nu mai intra in contact cu germenii, deci nu poate sa creeze anticorpi.

Cand poate sa bea din cana?

Pe la 6-7 luni majoritatea copiilor sunt gata sa bea apa dintr-o canita speciala pentru bebelusi, iar la un an ar trebui sa tina singuri canita in mana. Multi parinti incep sa-i dea apa bebelusului tocmai pentru a-l forta sa bea din canita pentru ca, la 6-7 luni nu-i deloc usor. Este un proces ce trebuie invatat si repetat. V atrebui insa sa cauti o canita speciala pentru bebelusi dar, chiar si asa, bebelusul tau probabil ca va face dus cu apa din canita pana cand va invata sa bea.


Taguri articol:
diversificarea baut

Autorul articolului "Diversificarea (VI) - apa de baut": Erika
30.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Diversificarea (VI) - apa de baut"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu