Flu
 
 
 
 
Durerile perineale dupa nastere Perioada de lauzie este insotita, de cele mai mutle ori, de dureri perineale, mai usoare sau mai mari, mai scurte sau mai indelungate. Daca la nastere nu a fost nevoie de epiziotomie, iar perineul nu s-a rupt, zona este umflata si dureroasa in primele cateva zile, apoi ai scapat de griji. Daca esti una din mamele mai putin norocoase care au avut nevoie de epiziotomie (taietura in zona perineala, intre vagin si anus), s-ar putea sa ai ceva dureri in primele saptamani dupa nastere si sa ai nevoie de ingrijire speciala.

Timpul necesar pentru vindecare variaza mult de la femeie la femeie, dar cu cat ruptura sau taietura este mai adanca, cu atat vindecarea va fi mai greoaie. O ruptura usoara, de gradul unu, nu are nevoie nici macar de cusaturi, pentru ca muschiul nu a fost atins. Aceste ruptura se vindeca repede si provoaca un disconfort minor. La o epiziotomie normala, ruptura este, de obicei, de gradul doi, cuprinde si muschii perineului si se vindeca in doua-trei saptamani, timp in care firele se resorb. Unele femei au dureri foarte mici dupa prima saptamana, pe cand altele au probleme mari chiar si dupa o luna. Daca ruptura a fost mai grava, de gradul trei sau patru, durerea si disconfortul vor tine mai mult, iar timpul de vindecare va fi mult mai mare. Este foarte probabil ca femeia sa aiba in viitor incontinenta urinara si anala, iar in primele zile sa aiba dureri destul de mari la urinare si defecatie.

Oricat de grava ar fi ruptura, durerea este intotdeauna destul de puternica, avand in vedere locul cu pricina, si fiindca zona este umeda si mai putin in contact cu aerul vindecarea este mai greoaie decat ranile de pe brate sau picioare, de exemplu.

Totusi, sunt lucruri pe care le poti face pentru a micsora durerea si disconfortul si pentru a grabi vindecarea. Personalul maternitatii ar trebui sa-ti dea indicatii in lgeatura cu ingrijirea epiziotomiei. Iata cateva sfaturi care iti vor fi de ajutor.

- Imediat dupa nastere, aplica comprese foarte reci, sau chiar gheata pe perineu, pentru a reduce umflaturile si disconfortul. Ar fi ideal sa ai permanent la indemana aceste comprese in primele 12 ore dupa nastere.

- Daca medicul iti da un analgezic nu ezita sa il iei pentru a calma durerea. Cand incepi sa te simti putin mai bine, poti trece la analgezicele obisnuite, pe baza de ibuprofen sau acetaminophen. Atentie la medicamente deca alaptezi! De asemenea, poti incerca un spray cu un anestezic usor, pe parcursul primelor zile de la nastere.

- Schimba tamponul de fiecare data cand mergi la toaleta pentru a preveni infectiile.

- Foloseste o sticla cu apa de cate ori mergi la toaleta. Lasa jetul de apa calduta sa curga pe perineu in timp ce urinezi. Apa va dilua urina, asa incat sa nu mai arda atat de tare cand vine in contact cu pielea.

- Igiena locului se face din fata catre spate pentru ca bacteriile din rect sa nu ajunga la epiziotomie.

- Incearca sa stai cat mai putin in sezut.

- La 24 de ore dupa nastere, poti incepe sa faci bai de sezut caldute, 20 de minute, de trei ori pe zi.

- Ai grija ca rana sa fie expusa la aer cat mai mult timp posibil pentru a grabi vindecarea.

- Apeleaza la exercitiile Kegel pentru a reface tonusul muscular, pentru a imbunatati circulatia in zona perineului si a grabi vindecarea. Fa exercitiile inclusiv atunci cand schimbi pozitia sau cand te ridici din pat. Astfel rana va fi sustinuta de muschi si va fi diminuata senzatia de sfasiere pe care o dau firele cusaturii.

- Bea multe lichide si ia un laxativ pentru a diminua durerile la defecatie, mai ales daca ruptura este de gradul trei sau patru. Evita supozitoarele si clismele.

- Ocupa-te numai de lucrurile absolut necesare, asa incat corpul tau sa aiba timp sa se vindece.

- Contacteaza medicul daca durerea devine mai mare, nu dispare atunci cand ar trebui sau apare febra, semn al unei infectii.

Epiziotomia sau ruptura perineala ar trebuie sa fie vindecata la patru-sase saptamani dupa nastere, moment in care medicul ar trebui sa-ti dea verde la contactul sexual. Daca ai avut o ruptura de gradul trei sau patru, este foarte important sa astepti acordul medicului inainte de a-ti relua viata sexuala.

In momentul cand ai primul contact sexual, este foarte probabil sa simti dureri si disconfort. Incearca sa bei un pahar de vin, sa faci o baie calda, rezerva mult timp pentru preludiu si pentru orice alta activitate care te relaxeaza. Unele femei prefera pozitiile in care ele sunt deasupra pentru a putea controla gradul de penetrare.

Relxeaza-te cat mai mult cu putinta si incearca un lubrifiant pe baza de apa. Lubrifiantul iti va fi de mare ajutor daca alaptezi, pentru ca lactatia micsoreaza nivelul de estrogen si duce la uscaciune in zona vaginala. Este indicat sa continui cu folosirea lubrifiantului pe toata perioada cat alaptezi.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
durerile perineale dupa nastere

Autorul articolului "Durerile perineale dupa nastere": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Durerile perineale dupa nastere"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu