Flu
 
 
 
 
Mamica si nou-nascutul Copilul

Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite si piciorusele strambe. Nu-ti face griji. Isi va reveni la normal, incetul cu incetul, si pana la sase luni membrele lui vor fi drepte. Pana atunci, ii va placea sa fie infasat, caci asa se va simti protejat, asa cum era in uter.

Vederea nou-nascutului nu este complet dezvoltata. El vede ca un adult miop, numai lucrurile aflate foarte aproape. Cel mai bine vede la 20-25 de centimetri, deci iti poate distinge figura doar cand il tii in brate. Nu-ti face griji daca nu te priveste in ochi. Ii atrag atentia sprancenele tale si gura, pentru ca se misca. Cu timpul, va incepe sa se uite in ochii tai.

Deocamdata, nu poti ghici personalitatea copilasului tau, pentru ca nu face decat sa doarma, sa manance si sa planga. Plansul este singura lui modalitate de a comunica. Dar asta nu inseamna ca tu nu poti comunica si in alte moduri cu el, de exemplu prin atingeri si cuvinte. Chiar daca nu intelege ce spui, copilul invata foarte repede sa-ti recunoasca vocea si o poate distinge de a altora.

Mamica

In sfarsit iti poti tine in brate copilasul. Este doar al tau si depinde de tine. In mod sigur, ai citit tot ce se putea despre cum sa ai grija de el. Dar nu te teme daca ti se pare ca ai uitat totul. Instinctul matern te va ajuta si, in plus, bebelusul tau e mult mai rezistent decat iti imaginezi. Nasterea nu a fost usoara nici pentru el si totusi a facut fata momentului.

Cam la doua – patru zile de la nastere incepe lactatia, iar sanii se vor umple de lapte. Inainte de asta, bebelusul se hranea cu colostru, o substanta diferita de lapte, dar la fel de hranitoare. Odata cu inceperea lactatiei, sanii pot sa devina durerosi, tari, fierbinti, umflati, dar neplacerile vor disparea pe masura ce organismul tau se obisnuieste cu alaptatul.

La unele femei, se instaleaza o depresie mai usoara sau mai puternica. Nu-ti poti explica de ce te simti nervoasa, emotiva si trista intr-un moment cand ar trebui sa fii vesela si fericita? Exista o multime de motive: lipsa de somn, durerile de dupa nastere, lipsa de experienta in ingrijirea copiilor, lipsa unui ajutor. Toate acestea, combinate cu schimbarile hormonale care au loc dupa nastere, fac ca jumatate din tinerele mamici sa sufere depresii.


Taguri articol:
mamica nou-nascutul

Autorul articolului "Mamica si nou-nascutul": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Mamica si nou-nascutul"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu