Flu
 
 
 
 
Premergatorul – util sau nu? Jumatate dintre bebelusii intre 5 si 12 luni ajung, vrand-nevrand, in premergator. Adevarul e ca celor mai multi le place la nebunie. Dar nici parintilor nu le este indiferent. Un premergator cu jucarii atasate poate sa tina ocupat timp de cateva ore chiar si cel mai nazdravan copil.

Dar, desi toata lumea, parinti si bebelusi, il iubeste, se pare ca premergatorul nu este chiar ideal pentru cei mici. Ba chiar, spun unii, este cea mai periculoasa inventie pentru copii. Un bebe intr-un premergator este ca un adolescent intr-un Ferrari.

Exista mai multe tipuri de premergatoare, dar mai des folosite sunt cele cu un cadru de plastic sprijinit pe roti si scaunel textil cu doua gauri pentru picioare. Este distractiv, datorita jucariilor atasate, dar il si ajuta pe cel mic sa se deplaseze cand el inca nu poate sa faca asta singur. Un timp s-a crezut, si unii inca mai cred, ca premergatorul ii ajuta pe bebelusi sa mearga mai repede si sa faca miscare in siguranta. Din pacate, se pare ca nu este chiar adevarat sau, cel putin, asa arata ultimele cercetari.

Copiii care sunt pusi in premergator nu invata sa mearga mai repede decat ceilalti. De fapt, chiar a existat un studiu care a aratat ca bebelusii pusi in premergator au invatat sa stea in fundulet si sa mearga putin mai greu decat ceilalti si au avut si alte usoare intarzieri in ce priveste dezvoltarea mentala si motorie. Un alt studiu a aratat ca nu exista absolut nicio legatura intre premergator si momentul in care bebelusul incepe sa mearga. Deci, deocamdata nu este clar daca premergatorul intarzie sau nu primii pasi, dar cu siguranta nu ii grabeste. Nicio cercetare facuta pana acum nu a aratat ca bebelusii pusi in premergator ar merge mai repede decat ceilalti.

Nici in ce priveste siguranta lucrurile nu sunt chiar roz. Ca de obicei, pentru Romania nu exista statistici, asa ca le vom folosi pe cele ale americanilor. In 1997, peste 14.000 de bebelusi au ajuns la camera de garda din cauza premergatorului, iar din 1973 si pana azi, 34 de copii au murit.

Drept urmare, Academia Americana de Pediatrie a avertizat parintii cu privire la pericolul premergatorului si chiar a cerut, la un moment dat, interzicerea fabricarii lor. Premergatorul in sine nu este periculos, insa el face ca bebelusul sa se poata deplasa intr-un moment in care nu este gata pentru asta, ceea ce inseamna ca se poate lovi si rani mult mai usor, mai ales ca nici parintii nu se asteapta ca bebeluslul sa fie atat de mobil. Un bebe care nu a facut niciodata vreun pas singur, daca este pus in premergator poate sa se deplaseze cu o viteza uimitoare si sa ajunga in cele mai nebanuite locuri: la cana cu ceai fierbinte, la priza, la flaconul cu medicamente, la cada plina cu apa, la scari.

Avertismentele specialistilor nu au reusit sa sperie toti parintii si multi dintre ei inca folosesc premergatorul pentru ca - de ce sa nu recunoastem ? - este util si comod pentru toata lumea. Daca tu si bebe nu va puteti desparti de el, ai grija sa iei toate masurile de siguranta cuvenite. Asta inseamna in primul rand sa ascunzi tot ce ar putea fi periculos pentru copil (cutite, foarfece, medicamente). Multi parinti nu se gandesc sa faca asta daca cel mic nu se deplaseasza inca singur, crezand ca in premergator nu ar putea face mai mult de cativa pasi. Ca sa nu ai surprize neplacute, ai grija sa acoperi prizele, sa ascunzi bine produsele chimice, pastilele, obiectele ascutite, obiectele de sticla, sa incui camerele in care sunt obiecte periculoase. Alege un premergtor lat, care sa nu incapa pe usa si cel mic sa nu poata parasi camera in care l-ai lasat. Daca stai intr-o casa cu scari, vei avea nevoie de un model nou de premergator dotat cu mecanism de franare care opreste toate rotile daca una din ele ajunge in aer, ca, de exemplu, atunci cand premergatorul o ia in jos pe scari.

Si, orice model de premergator ai alege, aminteste-ti sa supraveghezi indeaproape copilul. Multi bebelusi sunt foarte rapizi in premergator, mai rapizi decat ti-ai imagina vreodata, asa ca nu trebuie lasati singuri in camera daca sunt pusi in premergator.

Chiar si asa, Academia Americana de Pediatrie avertizeaza ca foloirea premergatorlui nu este sigura nici macar daca bebeluslul este mereu supravegheat. Majoritatea accidentelor, spun, ei se intampla chiar in prezenta unui adult. Mult mai sigure sunt premergatoarele stationare, asa numitele "centre de activitati". Multe din ele sunt foarte sofisticate si foarte distractive pentru cel mic, chiar daca nu se poate misca prin camera. In schimb, se poate misca de-a lungul unor "sine" ale dispozitivului, inainte si inapoi, se poate intoarce pentru a avea acces la toate jocurile si jucariile.


Taguri articol:
premergatorul util

Autorul articolului "Premergatorul – util sau nu?": Erika
10.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Premergatorul – util sau nu?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu