Flu
 
 
 
 
Sarcina cu ou clar Dupa un test de sarcina pozitiv, odata ajunse inc abinetul medicului, unele femei afla ca, desi sunt, intr-adevar insarcinate, ecografia nu depisteaza prezenta unui embrion. Pare imposibil dar se poate intampla oricui. Este vorba de ceea ce medici numesc sarcina fara embrion, sarcina cu ou clar sau sarcina neebrionara.

Oul calr apare atunci cand ovulul eset fecundat si se implanteaza in uter, dar nu reuseste sa formeze un embrion. Se formeaza placenta, sacul embrionar (motiv pentru care apar simptomele sarcinii), dar nu si embrionul propriu-zis.

Se intampla foarte devreme in sarcina de multe ori chiar inainte ca femeia sa stie ca este gravida. Pentru ca sacul embrionar poate sa supravietuiasca un timps curt fara un embrion propriu-zis, femeia observa primele simptome ale sarcinii: lipsa menstruatiei, greata, sensibilitatea sanilor. Testul de sarcina este pozitiv pentru ca nivelul de hCG (hormonul sarcinii) e crescut. Diagnosticul de sarcina fara embrion se poate pune abia la ecografie, cand medicul va observa ca uterul este gol sau ca exista sac embrionar, dar nu si embrion.
Uneori, sacul embrionar se elimina de la sine, fara ca femeia sa-si dea macar seama ce i s-a intamplat. Va observa doar o menstruatie intarziata, mai abundenta si mai dureroasa. De fapt, pe langa endomentru se elimina si sacul embrionar.

Sarcina cu ou clar este mai frecventa decat ne-am astepta. Jumatate din avorturile spontane produse in primul trimestru se datoreaza oului clar. Cauza principala sunt anomaliile cromozomiale care apar fie datorita unei diviziuni defectuoase a celulelor, fie datorita gametilor de proasta calitate. Cand se intampla sa ceva, corpul femeii « stie » ca ceva este in neregula cu embrionul, ca din el nu s-ar dezvolta un copil sanatos si nu mai incearca sa continue sarcina.

Dupa diagnosticarea sarcinii fara embrion, exista doua optiuni : avortul provocat sau asteptarea. Pentru o sarcina itmpurie, medicii ar recomanda a doua varianta, in ideea ca organismul femeii poate sa elimine singur oul clar, fara a fi nevoie de o interventie invaziva, cum este avortul. Totusi, multe femei aleg varianhta avortului din motive care tin de confortul psihic. De asemenea, chiuretajul este indicat in cazul in care tesutul eliminat trebuie analizat pentru a se vedea care a fost cauza oului clar. Se recomanda analiza anatomopatologica a tesutului femeilor care au suferit avorturi repetate aparent fara motiv.

Din fericire, sarcina cu ou clar apare, de obicei, o singura data. Foarte rara se repeta la aceeasi femeie. Daca se repeta totusi este recomandata analia genetica ce va stabili daca vreunul din parteneri sufera de o boala genetica ce ar putea duce la pierderea sarcinii.


Taguri articol:
sarcina clar

Autorul articolului "Sarcina cu ou clar": Erika
23.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina cu ou clar"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu