Flu
 
 
 
 
Vaginita bacteriana in timpul sarcinii Vaginita bacteriana este cea mai frecventa cauza a scurgerilor vaginale la femeile tinere si este provocata de un dezechilibru al bacteriilor care traiesc in mod natural in vagin. In mod normal, lactobacilii (bacteriile “bune”) sunt mai numeroasi decat celelalte bacterii si le tin sub control. Atunci cand numarul lactobacililor scade celelalte bacterii se inmultesc peste masura si se declanseaza vaginita bacteriana. Nu se stie de ce se intampla asta, desi se cunosc unii factori de risc precum schimbarea partenerului sexual, spalaturile vaginale sau folosirea steriletului.

Vaginita este relativ frecventa la femeile insarcinate. In general, se crede ca una din cinci gravide face cel putin o vaginita pe parcursul sarcinii. Care sunt riscurile pentru sarcina?

Vaginita bacteriana mareste riscul travaliului si nasterii premature, dar au fost si studii care au arata ca sporeste riscul de avort spontan, de rupere prematura a membranelor si de infectie uterina dupa nastere. Totusi, multe femei care fac vaginite au o sarcina normala pe care o duc pana la termen fara probleme. Nu se stie de ce unele gravide au probleme grave din cauza vaginitelor, iar altele nu. Se stie insa ca gravidele care fac vaginita la inceputul sarcinii prezinta un risc mai mare decat cele care se imbolnavesc in trimestrul doi sau trei. Unii medici considera ca vaginita bacteriana este semn al altor probleme care duc, de fapt, la nastere prematura sau avort.

Jumatate din femeile care fac o vaginita bacteriana nu prezinta niciun simptom. Daca totusi apar simptome este vorba de o scurgere vaginala de culoare alba sau gri, cu miros greu, ca de peste. Mirosul este mai pregnant dimediat dupa contactul sexual cand scurgerea se amesteca cu sperma. Este posibil sa apara o senzatie de arsura in momentul urinarii sau mancarimi si irtatii in zona genitala, dar cel mai frecvent simptom este scurgerea vaginala. Pentru o gravida care are aceste simptome, consultul de specialitate este foarte important. Medicul trebuie sa trimita la analize o proba din secretia vaginala si cervicalapentru a vedea daca intr-adevar este vorba de o vaginita sau de o alta infectie.

Avand in vedere ca vaginita poate sa afecteze sarcina si ca uneori nu are simptome, unii medicii considera ca toate gravidele trebuie sa faca analize pentru a exclude aceasta boala. Altii nu sunt de acord, pentru ca tratarea vaginitei, spun unele studii, nu micsoreaza riscul complicatiilor. De obicei se fac analizeel specifice gravidelor care au mai avut o nastere prematura, insa asta depinde de fiecare medic in parte si, pentru linistea ei, fiecare femeie poate sa ceara analiza, chiar daca medicul nu i-o recomanda.

In timpul sarcinii, vaginita se trateaza cu antibiotice care nu afecteaza fatul. In majoritatea cazurilor, tratamentul va vindeca boala si va duce la disparitia simptomelor neplacute, dar vaginita ar putea sa reapara la un moment dat. La multe femei, boala apare din nou la aproximativ trei luni de la tratament. Asta pentru ca antibioticele neutralizeaza bacteriile « rele », dar nu exista nicio modalitate de a grabi inmultirea celor « bune », asa ca cele rele scapa din nou de sub control, mai devreme sau mai tarziu. Daca simptomele revin, trebuie anuntat medicul din nou.

Fata de alte infectii cu aceeasi localizare, vaginita bacteriana nu necesita tratarea partenerului. Barbatul poate sa fie purtator al bacteriilor care provoaca vaginita, dar studiile au aratat ca prin tratarea lui nu se impiedica reaparitia bolii.

Pentru ca nu se stie foarte clar ce provoaca dezechilibrul bacteriilor din vagin, nu se poate spune exact c ear trebui sa faci ca sa eviti boala. Totusi, exista cateva modalitati de a reduce riscurile:

    • Fa doar sex protejat. Inca nu se stie ce rol au contactele sexuale in aparitia vaginitei, dar se stie ca boala nu exista la femeile care nu sunt active sexual si apare mai des la cele care au mai multi parteneri.

    • Daca esti fumatoare, ai inca un motiv bun ca sa te lasi. Fumatul mareste riscul vaginitei.

    • Nu face spalaturi vaginale daca nu ti-au fost recomandate de medic si nu folosi sapunuri parfumate , spray-uri intime sau alte astfel de produse. Acestea pot strica echilibruld elicat al bacteriilor din vagin.



Autorul articolului "Vaginita bacteriana in timpul sarcinii": Erika
24.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Vaginita bacteriana in timpul sarcinii"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu