Flu
 
 
 
 
Bruxismul la copii Se intampla uneori ca cei mici sa se trezesca dimineata, in mod inexplicabil, cu un dintisor crapat, cu dureri de cap si bubite in interiorul obrazului. De fapt, fenomenul nu este chiar atat de ciudat. Din contra, e des intalnit la copii, dar si la adulti, si se numeste, in termeni medicali, bruxism.

Unele persoane isi inclesteaza maxilarele, in mod inconstient, atunci cand se simt incordate sau nervoase. Iar acest comportament poate continua si in timpul somnului. Ce face o persoana care sufera de bruxism:

- isi inclesteaza maxilarele.
- scrasneste din dinti.
- isi freaca dintii unii de altii.

Toate acestea in timpul somnului, fara sa fie constienta de ceea ce face si fara sa-si aminteasca nimic dimineata. La adulti, comportamentul este intalnit si pe timpul zilei, dar la copii, bruxismul este in principal nocturn si dispare odata cu varsta.

Boala poate sa fie usoara si sa nu necesite tratament, dar la unii copii episoadele sunt mai frecvente si indeajuns de grave incat pot duce la probleme ale maxilarului, dureri de cap, probleme stomatologie. Din pacate, copilul nu este constient de ceea ce face, iar parinti pot sa nu observe, ceea ce face ca boala sa fie diagnosticata abia atunci cand apar complicatiile. De aceea, este important sa stim care sunt simptomele si sa facem controale stomatologice regulate.

Cum recunosti un copil care sufera de bruxism :

- scrasneste din dinti si ii loveste intre ei atat de tare incat te poate trezi daca dormi in aceeasi camera.
- dintisorii sunt sparti, tociti.
- Smaltul dintilor este degradat, se poate vedea interiorul unui dinte.
- Dintii sunt sensibili.
- Are dureri de maxilar.
- Are dureri de urechi, din cauza contractiilor musculare.
- Are dureri de cap.
- Il dor muschii fetei.
- Are rani pe interiorul obrazului (din cauza muscaturilor).

Medicii nu inteleg complet cauzele bruxismului. Se crede ca ar putea avea legatura cu o aliniere anormala a dintilor (malocluzie dentara) sau cu schimbarile care apar in ciclurile somnului. La adulti, este asociat cu problemele emotionale, insa la copii ar putea sa fie legat de cresterea si dezvoltarea maxilarului, mandibulei si dintilor. Unii medici considera ca cei mici scrasnesc din dinti pentru ca dintii de sus si cei de jos nu "cad" bine unii pe ceilalti, altfel spus muscatura este incorecta. Nu este neaparat sa fie un defect permanent. Dintisorii sunt in crestere si la un moment dat se "aranjeaza" corect. Altii cred ca bruxismul copiilor se datoreaza sentimentelor de frustrare, furie, tristete sau este un raspuns la durerea de ureche sau de dinti (atunci cand acestia cresc).

Bruxismul este des intalnit la copii. De altfel, varsta este un factor de risc in bruxism. Aproximativ 30% dintre copiii sub cinci ani sufera de asa ceva, dar majoritatea scapa de acest obicei inainte de a le aparea dintii definitivi.

Adesea, bruxismul trece neobservat. Un control stomatologic se impune atunci cand copilul are dureri inexplicabile de cap sau de urechi sau prezinta alte simptome ale bruxismului. In timpul controlului, stomatologul trebuie sa verifice dintisorii pentru a gasi semnele bruxismului: dinti crapati, smalt deteriorat, etc., apoi va stabili daca cel mic are o muscatura normala sau nu. Problemele de malocluzie dispar cu timpul, pe masura ce copilul creste si dantura ajunge la forma finala. Daca nu sunt semne ca problema s-ar remedia, intreaba medicul care sunt optiunile pentru a aduce dintisorii la pozitia corecta. Rezolvand malocluzia, este foarte probabil ca si bruxismul va disparea.

Pana atunci, nu strica sa afli daca nu cumva exista si alti factori care favorizeaza bruxismul. Daca cel mic trece printr-o perioada grea, este trist, se apropie de un eveniment important, e posibil ca stresul sa-i dea batai de cap. Incearca sa afli ce anume il supara si linisteste-l. O baie calduta si o poveste inainte de culcare s-ar putea sa-l ajute.
Nu strica sa te inarmezi si cu o gutiera nocturna, adica un dispozitiv dintr-un material moale, (asemanator cu cele pe care le poarta boxerii) pe care copilul il va tine in gurita pe timpul noptii. Daca apare tendinta de a scrasni dintii, ei se vor lovi de gutiera si nu unul de altul, reducand posibilitatea de a se sparge.


Taguri articol:
bruxismul copii

Autorul articolului "Bruxismul la copii": Erika
19.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Bruxismul la copii"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu