Flu
 
 
 
 
Cum alegem gradinita? Momentul in care parintii hotarasc ca este momentul sa indrepte copilul spre gradinita este unul important din mai multe puncte de vedere: varsta, modul in care comunica, in care relationeaza copilul, asteptarile sau temerile parintilor, etc.

Un aspect care se transforma adesea intr-o preocupare sau o framantare a parintilor este raspunsul la intrebarea cum alegem gradinita?

Oare unde ii va fi copilului mai bine? Cum se va integra? Cum sunt educatoarele? Ce ii poate oferi acea gradinita copilului? Este ea cea mai potrivita pentru copil?
Iata numai cateva intrebri care asteapta raspunsuri.

Oferta extrem de variata de gradinite pune si mai mult parintele in dificultate. El este pus sa aleaga intre a-i stimula copilului anumite aptitudini, a-i oferi un mediu educational intr-o limba straina, a beneficia de un program prelungit sau unul clasic. De multe ori, parintele insusi este confuz in fata diversitatii si apeleaza la alte surse de informatie, incercand sa gaseasca avantaje si dezavantaje ale gradinitelor alese.

Iata mai jos cateva dintre criteriile de selectie a unei gradinite:

In baza unei recomandari – parintii afla despre gradinita din surse ce le sunt destul de apropiate (prieteni, vecini, rude), de la persoane care sunt multumite de serviciile prestate si de modul cum se dezvolta copilul lor. Aceasta alegere este una bazata pe increderea in persoana care recomada, parintele mergand pe mana acesteia. Recomandarea se poate referi si la o educatoare anume pe care parintii o cer in mod special. In acest caz, parintii se asteapta ca expectatiile sa le fie confirmate si alegerea sa fie una satisfacatoare.

In functie de conditiile oferite – de obicei, aceasta alegere apare in urma unor cautari si comparatii destul de aprofundate, in special pe net, si uneori chiar vizite la fata locului pentru a vedea care sunt conditiile oferite de gradinita: spatiu de joaca, sali de lucru, sala de mese, ateliere, dotare, dormitoare. Aceasta alegere este bazata pe nevoia de siguranta a parintelui in ceea ce priveste confortul copilului. Parintii se asteapta la o adaptare usoara a copilului in acest mediu si ca el sa se simta bine in timpul petrecut aici.

In functie de personalul gradinitei – alegerea gradinitei se face in urma informatiilor primite despre pregatirea si calitatea personalului gradintei: modul cum relationeaza cu copiii, cat de implicate sunt, cat de apreciate, cum se raporteaza la situatiile dificile, cum ajuta la adaptarea si integrarea copiilor noi, cat de creative sunt. Aceasta alegere este bazata pe transferul parintelui, pe investitia pe care o acorda educatoarei si personalului gradintei, cei care il vor inlocui pe perioada cat copilul se afla acolo. Parintii se asteapta sa vada rezultatele acestei relationari, sa aiba un feedback permanent cu privire la evolutia si progresele copilui.

In functie de locatie – alegerea gradinitei se face in functie de cat de aproape este de locuinta copilului. De obicei, aceasta alegere apartine parintilor care au o disponibilitate scazuta ca timp, uneori aducerea copilului la gradinita fiind chiar lasata in grija bunicilor sau a altor persoane apropiate. Aceasta alegere se bazeaza pe disponibilitatea parintelui, pe nevoia de a-si structura timpul pentru a fi in acord cu toate activitatile sale. O locatie apropiata presupune posibilitatea accesului facil la a-l aduce pe copil dimineata si a-l lua la ora stabilita, evitand dificultatile de trafic sau alte probleme intampinate.

Pe criteriul financiar –de obicei, parintii cu venituri medii si superioare vor alege o gradinita cu un tarif mai mare, pe criteriul raportului de calitate – pret. Ei sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru a benecia de un pachet complet: conditii optime de spatiu, alternative educationale, personal calificat, asistenta medicala si psihologica. Aceasta alegere se bazeaza pe investitia parintelui in scopul obtinerii unor conditii optime, dar si a unei performante a copilului. Expectatiile lor vor fi inalte si neindeplinirea lor de catre gradinita va conduce la schimbarea gradinitei.

In functie de program – parintii pot opta pentru alegerea unui program scurt, mediu sau prelungit. In conditiile in care timpul alocat copilului nu poate fi valorificat decat seara, programul gradintei devine un factor decisiv. Aceasta alegere se bazeaza pe nevoia de compensare, pe nevoia de a pastra un program structurat, adecvat si variat chiar in absenta parintelui. Asteptarile parintelui se refera la structura acestui program (masa, somn, activitati educationale, activitati extra, excursii, activitati individuale), astfel incat rolul parental sa fie suplinit.

In functie de specificul educational – alegerea se bazeaza pe decizia parintelui de a inscrie copilul la o gradinita cu specific: o limba straina, dans, teatru, sport fie pentru incurajarea si stimularea unei aptitudini, fie pentru ca parintele considera importanta achizitia copilului pe aceasta latura. Aceasta alegere se bazeaza pe identificarea parintelui cu o nevoie a copilui, care poate fi reala sau poate fi o proiectie, o dorinta a parintelui. De obicei, parintele va dori sa gaseasca si scoala cu acelasi specific pentru copil, este o investitie pe termen lung.

Acestea sunt doar cateva criterii in baza carora parintii aleg o gradinita. In realitate, alegerea tine cont de toate aceste aspecte care sunt complementare, dar in special de trasaturile copilului, de nevoile sale, de nivelul sau de dezvoltare si de modul in care se va adapta.

Va invitam pe forum sa ne scrieti despre modul in care ati ales gradinita si cum ati simtit aceasta decizie.


Taguri articol:
alegem gradinita

Autorul articolului "Cum alegem gradinita?": Gradinite.com
01.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum alegem gradinita?"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu