Flu
 
 
 
 
Muscaturile de animale Este stiut faptul ca celor mici le plac animalele. Si, nu numai ca le plac, dar le-ar mangaia si s-ar juca cu ele oriunde le vad. Desi este bine sa cresti un mic iubitor de animale, atentia ta trebuie sa fie maxima de cate ori copilul tau se apropie de o pisica sau un caine, caci el nu stie pana unde trebuie sa mearga cu joaca si mangaierile, iar animalul poate deveni brusc agresiv. Atunci cand se considera amenintate, animalele musca si zgarie, ceea ce poate fi periculos pentru un copil mic.

Animalele de casa sunt obisnuite cu oamenii si nu sunt agresive. Insa copiii nu stiu cum sa se poarte cu ele. Chiar si cel mai bland caine poate musca daca i se ia mancarea din fata cand este infometat. Pisicutele musca si zgarie in joaca, iar hamsterii pot fi stransi prea tare in manutele copilului si se vor apara muscand.
In general, zgarieturile sau muscaturile superficiale provocate de animale cunoscute, sanatoase, nu trebuie neaparat vazute de un medic. Daca pisica ta a muscat usor manuta bebelusului, ajunge sa dezinfectezi rana si sa aplici un pansament. Dar, atentie, asta numai cand esti sigura ca pisica e sanatoasa. Daca se intampla sa intre in contact cu alte animale, poate purta tot felul de bacterii, desi a fost vaccinata, deci vizita la medic este necesara.
Mai grav este atunci cand muscatura e adanca si rana sangereaza. De departe, cele mai des intalnite sunt muscaturile de caine. Chiar daca rana e provocata, in joaca, de animalul de casa sanatos, copilul trebuie dus la medic, caci maxilarele cainelui sunt puternice si pot zdrobi degetele fragile ale unui copil, pot sectiona nervi sau vase de sange. Primul ajutor consta in spalarea locului cu apa rece si aplicarea unui bandaj curat. Daca sangerarea nu se opreste, se apasa cu putere pe rana in drum spre cabinetul medicului.

Doctorul trebuie sa spele bine rana, asa incat sa nu ramana in interiorul ei obiecte straine: fire de nisip, iarba, bucati de dinte, bucati de material de la haine. In functie de marimea si locul muscaturii, rana ar putea fi cusuta. Avand in vedere ca este vorba de un copil, medicul ar trebui sa faca si radiografii, pentru a vedea daca nu cumva a fost atins vreun os. Muscaturile de pisica nu sunt de obicei atat de grave, pentru ca nu zdrobesc tesutul, insa pot fi mai adanci, deci riscul de infectii creste.

Daca animalul care a muscat nu este cunoscut si nu se stie daca a fost sau nu vaccinat, prezentarea la medic este obligatorie, oricat de superficiala ar fi rana. Dupa ingrijirea ranii, medicul va recomanda vaccinul antirabic si antitetanic, care protejeaza impotriva celor doua boli virale. Rabia (turbarea) este provocata de un virus transmis prin saliva animalelor, virus care ataca sistemul nervos central, putand duce la paralizie si moarte. Tetanosul este provocat de bacilul tetanic, care ajuns in organism prin rana deschisa elibereaza o neurotoxina ce provoaca spasme musculare si convulsii.

Dar rabia si tetanosul nu sunt singurele infectii de care ar trebui sa iti fie frica. Animalele pot purta o gramada de bacterii periculoase pentru om, mai ales pentru un copil. Deci medicul iti va recomanda un antibiotic sub forma de pastille sau unguent. Chiar si asa ai mare grija la simptomele unei infectii. Daca zona din jurul muscaturii s-a inrosit, s-a umflat, este mai calda decat restul corpului, produce puroi sau este dureroasa, intoarce-te imediat la medic.

Rana deschisa se poate curata si pansa la medicul de familie sau la orice sectie de urgenta. Cei de acolo ar trebui sa te trimita la un centru antirabic. In Bucuresti, astfel de centre se afla in cadrul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals si in cadrul Spitalului Colentina, sectia de boli infectioase.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
muscaturile animale

Autorul articolului "Muscaturile de animale": Erika
18.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Muscaturile de animale"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu