Flu
 
 
 
 
Un somn fara cosmaruri Desi nu este real si nu ne ameninta in niciun fel integritatea fizica, un cosmar este inspaimantator si pentru un adult, daramite pentru un copil de patru sau cinci ani. In cazul lor, cosmarurile apar mult mai des decat la adulti si se estimeaza ca 25% din copii au cel putin un vis urat pe saptamana. Din fericire, cei mai multi dintre ei scapa de aceasta problema odata cu inaintarea in varsta. Pana atunci, prezenta si mangaierile mamei sunt singurele care pot calma un copil speriat si il pot ajuta sa adoarma din nou.

Cele mai multe cosmaruri apar tarziu in ciclul somnului, in timpul stadiului REM (rapid eye movement), de obicei intre orele 4:00 si 6:00 dimineata. Copilul se va trezi speriat si va putea sa povesteasca in detaliu ce a visat. Apoi, va evita sa adoarma de frica sa nu se repete visul urat. Uneori acelasi vis se repeta in mai multe nopti.

Totusi de ce apar cosmarurile si de ce unii copii sunt afectati mai mult decat altii? Visele sunt influentate de starea de spirit, experientele traite, starea de sanatate si chiar de unele medicamente. Este foarte posibil ca un copil sa fie chinuit de cosmaruri dupa ce trece printr-o experienta traumatizanta, asa cum este un accident, un abuz, moartea unei persoane dragi. Chiar si evenimentele neinsemnate pentru un adult pot da cosmaruri unui copil mic (o mutare, o cearta in familie). In aceasta categorie, ar putea intra si filmele horror. Daca un adult poate face diferenta intre fictiune si realitate, copilul poate fi profund marcat de ceea ce vede pe ecran, iar teama lui se va transpune in vise urate. Si unele tipuri de medicamente (antidepresivele, barbituricele) pot provoca cosmaruri copiilor.

Un vis urat avut din cand in cand nu este motiv de ingrijorare. Li se intampla tuturor copiilor. Insa este indicat sa se consulte un doctor atunci cand cosmarurile devin foarte dese, intrerup somnul copilului si nu il lasa sa se odihneasca sau duc la comportamente periculoase si rani. Un psiholog poate sa descopere care sunt cauzele cosmarurilor si poate ajuta copilul sa le depaseasca, fie ca e vorba de o trauma, stres sau anxietate.

Totusi, de cele mai multe ori, putina atentie din partea parintilor si o buna comunicare pot alunga visele neplacute. Iata cateva idei:

- Roaga copilul sa-ti povesteasca visul. Ce s-a intamplat? Cine aparea in vis? De ce i s-a parut atat de inspaimantator? La sfarsit, aminteste-i intotdeauna ca visele urate nu sunt reale si ca nu au cum sa-i faca rau.

- Daca micutul este stresat, anxios, sau a fost marcat de o anumita intamplare, ajuta-l sa depaseasca momentul, discutand cu el si asigurandu-l ca totul va trece.

- Ajuta copilul sa-si imagineze un alt sfarsit, mai vesel, pentru visul lui. Incurajeaza-l sa deseneze ceea ce a vazut in vis si sa vorbeasca cu personajele desenate.

- Pune-i in pat un animal de plus sau o papusa care sa alunge singuratatea. Poti chiar sa asezi pe un scaun din camera o papusa care va sta treaza toata noaptea si il va proteja impotriva personajelor din cosmaruri.

- Lasa aprinsa o lumina de veghe. Multi copii se tem de intuneric si aceasta este cauza cea mai frecventa a cosmarurilor. Cu lumina aprinsa, va adormi mai linistit si va fi mai putin speriat daca se trezeste noaptea.

- Lasa usile deschise ca sa-l poti auzi daca plange noaptea si sa fii langa el atunci cand se trezeste speriat.

Si, cel mai important, aminteste-i ca mama este mereu langa el ca sa-l apere de visele urate si de orice alt lucru care i-ar putea face rau.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
somn fara cosmaruri

Autorul articolului "Un somn fara cosmaruri": Erika
04.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Un somn fara cosmaruri"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu