Flu
 
 
 
 
Analize genetice pentru viitoarele mamici Din clipa in care te hotarasti sa devii parinte, nu te intereasaza altceva decat sa ai un copil sanatos. Din pacate, nu intotdeauna se intampla asa si unii copii se nasc cu boli mai mult sau mai putin grave. Pentru a preveni astfel de probleme, exista o serie de teste genetice care se pot face pentru a stabili care e starea fatului. Lasand la o parte controversa iscata de acestea – faci testul genetic ca sa stii ce te asteapta, ca sa intrerupi sarcina, sau nu il faci pentru ca oricum iti vei iubi copilul asa cum este – este bine de stiut care sunt testele disponibile si in ce constau ele.

Triplul test

Acesta este mai degraba un test de risc si nu o analiza genetica propriu-zisa. Rezultatul iti spune daca exista riscul sa nasti un copil cu probleme si cat de mare este acest risc (unele laboratoare dau rezultatul in procente), dar nu poate spune cu siguranta daca fatul este bolnav sau nu. In functie de rezultate, medicul decide daca este nevoie de alte analize mai precise.
Triplul test se face intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, dar este cel mai exact intre saptamanile 16 si 18. Se masoara nivelul a trei substante in sangele mamei: alfa-fetoproteina - o proteina secretata de fat, HCG – gonadotropina corionica umana sau "hormonul sarcinii" (cel masurat de testele de sarcina), secretat de placenta si estriolul neconjugat – un hormon estrogen produs de fat si de placenta. Mai nou se masoara, daca medicul considera necesar, si nivelul unui alt marker, inhibina A, un hormon secretat de placenta. In acest caz vorbim de testul cvadruplu, cunoscut si ca triplu test plus sau "quad test".
Analizand nivelurile celor trei (sau patru) markeri, corelati cu varsta mamei si alti factori de risc, geneticianul poate calcula care sunt sansele ca bebelusul sa aiba anumite boli congenitale, de exemplu aberatiile cromozomiale cum sunt trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edwards) si defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia. Un triplu test negativ nu garanteaza ca vei avea un copil perfect sanatos.

Amniocenteza

Amniocenteza este o analiza mai precisa, care spune clar daca fatul sufera de o anumita boala sau nu, dar, spre deosebire de triplul test, este putin mai invaziva. Doctorul va introduce un ac in abdomen pentru a extrage putin din lichidul amniotic, procedura care in cazuri rare poate declansa nasterea prematura. Tocmai de aceea, amniocenteza se face daca este nevoie neaparata, adica daca triplul test a aratat un risc mare de boala congenitala. Analiza genetica a lichid lichidului amniotic se face intre saptamanile 16 si 20 si poate detecta aproape toate aberatiile cromozomiale, defectele de tub neural si alte boli congenitale cum este fibroza cistica. Amniocenteza nu detecteaza defectele din nastere, cum sunt malformatiile inimii sau cele cranio-faciale.

Biopsia vilozitatilor coriale

Biopsia vilozitatilor coriale este o procedura mai invaziva si mai riscanta decat amniocenteza, insa marele sau avantaj este acela ca se poate face destul de devreme, de obicei in saptamanile 11-12 de sarcina, deci in caz ca exista probleme se poate face avortul terapeutic in primul trimestru. Procedura consta in prelevarea de celule din placenta, pe cale vaginala sau abdominala, si analiza lor genetica. Se pot depista aberatiile cromozomiale, bolile congenitale, dar nu si defectele de tub neural.
Fiecare dintre teste are avantajele si dezavantajele sale. Cand este cazul sa te expui riscului pe care ele il presupun? Daca ai peste 35 de ani, daca au fost cazuri de boli congenitale in familia ta sau a tatalui, daca ai deja un copil cu probleme, daca ai avut mai mult de trei pierderi de sarcina sau oricand iti recomanda medicul obstetrician. La final, insa, decizia de face sau nu o analiza genetica este a ta si, inainte de a face vreunul din teste, trebuie sa te gandesti inclusiv la varianta cea mai rea si la ce vei face daca rezultatul este unul ingrijorator.Autorul articolului "Analize genetice pentru viitoarele mamici": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Analize genetice pentru viitoarele mamici"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu