Flu
 
 
 
 
Biberoanele din policarbonat, un pericol pentru copii In majoritatea caselor in care sunt bebelusi exista cel putin un biberon, iar pentru sugarii care nu sunt hraniti la san, biberonul este cel mai bun prieten. Dar te-ai gandit vreodata ca tocmai biberonul din care iti hranesti bebelusul ar putea fi, de fapt, cel mai mare dusman al lui ?

Cele mai multe biberoane de astazi sunt facute din policarbonat, un material care nu se sparge, dar poate elibera bisfenol-A, o substanta foarte toxica, in special pentru sugari. In multe tari, ONG-urile lupta pentru ca producatorii sa fie obligati sa atentioneaze prin eticheta ca biberonul este din policarbonat sau chiar pentru interzicerea acestui material in industria alimentara. Cand se vor termina toate cercetarile ce studiaza legatura dintre policarbonat si bolile secolului nostru, este posibil ca dorinta ONG-urilor sa devina realitate. Deja tot mai multe organisme care se ocupa cu siguranta alimentelor in diferite tari, avertizeaza consumatori privind pericolul pe care il reprezinta ambalajele din plastic si mai ales biberoanele.

Ce este policarbonatul?

Policarbonatul este un polimer rigid, transparent si incasabil, dar care se zgarie usor. A fost folosit pentru a inlocui sticla in produsele care prezinta pericolul de a se sparge: lentile de ochelari, geamuri, sticle de bauturi, ambalaje alimentare. A fost preferat pentru fabricarea biberoanelor tocmai pentru ca nu se sparge, deci nu este un pericol pentru bebelus, insa pericolul vine din alta parte, caci pentru fabricarea policarbonatului se foloseste bisfenol –A.

Ce este bisfenolul-A?

Bisfenolul-A sau BPA este un compus organic folosit pentru fabricarea polimerilor, inclusiv a policarbonatului si rasinilor epoxidice.

Inca din 1936, bio-chimistii au descoperit ca bisfenolul-A are acelasi efect ca un estrogen slab, dar la momentul respectiv nu a fost considerat periculos pentru ca ambalajele din plastic inca nu devenisera atotprezente, asa cum sunt azi. La un moment dat, un studiu al FDA a aratat ca prin incalzirea biberoanelor si a capacelor de la sticlele de suc se elibereaza in bautura continuta in sticla, bisfenol-A. Dar FDA a considerat ca aceea cantitate de bisfenol-A care ajunge in bautura este neglijabila. Insa studiile recente au aratat ca, in timpul folosirii normale, ambalajele din policarbonat elibereaza cantitati suficiente de bisfenol pentru a fi periculoase. Efectele sunt cu atat mai periculoase daca suntem expusi zilnic acestei substante, asa cum sunt bebelusii hraniti cu biberonul.

Unde se gaseste?

Pe langa biberoane, BPA se foloseste si la fabricarea altor obiecte de plastic : jucarii, ambalaje alimentare, cani, sticle de apa, dar si electronice, CD-uri, DVD-uri, lentile de ochelari, echipamente medicale. Deocamdata principala grija a organizatiilor medicale este expunerea orala la BPA.

Cum ajunge in lapte?

Bisfenolul-A este inghitit de bebelusi pentru ca este eliberat din policarbonatul biberonului in bautura dinauntru. Apoi, odata cu bautura, ajunge in organismul sugarului. Cantitatea de bisfenol-A care ajunge in bautura depinde tipul ambalajului, temperatura la care este incalzita, si tipul bauturii dinauntru (daca este sau nu uleioasa, cata sare contine).

Cantitatea cea mai mare de BPA este eliberata cand policarbonatul se incalzeste, de exemplu atunci cand incalzim laptele direct in biberon sau cand turnam in el laptele fierbinte.

De asemenea, cantitatea de BPA eliberata in bauturi creste cu cat recipientul este mai vechi. Daca biberonul este vechi, uzat, zgariat, policarbonatul din care e facut elibereaza mai usor substanta toxica.

Care sunt riscurile?

Poluantii care imita hormonii, in special estrogenii, sunt una din cele mai mari probleme legate de mediu. Studiile pe animale au aratat ca acesti poluanti ne predispun la anumite tipuri de cancer. In faza de dezvoltare a organismului, poluantii care imita hormonii impiedica cresterea normala, functiile organelor reproducatoare si functiile creierului.

Desi anumite voci, in frunte, bineinteles, cu producatorii de ambalaje, spun ca bisfenolul ar fi inofensiv pentru oameni, majoritatea specialistilor sunt siguri ca aceasta substanta este responsabila pentru unele din bolile copilului si adolescentului. Odata intrat in corp, BPA mimeaza hormonii naturali si « pacaleste » creierul. Astfel se produc dezechilibre hormonale majore, motiv pentru care intalnim, de exemplu, fetite de 8-9 ani, uneori chiar si mai mici, care au deja menstruatie.

Printre efectele BPA se numara :

- Scaderea calitati spermei si fertilitate redusa
- Cancere de diferite tipuri
- Hiperactivitate
- Schimbari ale tesutului mamar, care pot merge pana la tumori maligne
- Schimbari ale prostatei, care pot merge pana la cancer de prostata
- Schimbari in activitatea hormonala normala, de unde pubertatea precoce.
- Schimbari de metabolism, obezitate, diabet zaharat.
- Cresterea libido-ului

Bisfenolul-A este periculos in special pentru copiii mici si pentru cei nenascuti pentru ca organismul lor este in crestere, organele si tesuturile sunt in plina dezvoltare si sunt usor de influentat de catre toxine.

Ce e de facut ?

Controversa este in toi si pana la finalizarea studiilor actuale nu putem sti care este pericolul real care se ascunde in biberonul cu lapte. Pana atunci, tot ce putem face este sa fim preauti. Nu pierdem nimic daca ne ferim copiii de policarbonati si bisfenol-A. Atat noi cat si copiii nostri suntem expusi zilnic la mii si mii de substante toxice, prin ceea ce mancam, prin aerul pe care il respiram, prin apa pe care o bem. Prin cateva masuri simple, putem sa ii ferim pe cei mici, dar si pe noi insine, macar de cateva din aceste substante nocive. Ce e de facut ?

• Alapteaza-ti copilul. Eviti astfel si bisfenolul din biberon si conservantii sau coloranti din laptele praf.

• Daca nu ai incotro si trebuie sa hranesti sugarul cu biberonul, renunta la biberoanele din policarbonat. Poti sa le folosesti pe cele din sticla sau, daca vrei unul care sa nu se sparga, apeleaza la biberoanele din polipropilena, care sunt de obicei mate sau colorate, dar nu elibereaza substante toxice. Mai nou, se fabrica si biberoane din acid polilactic, un nou tip de polimer facut din porumb, care este non-toxic si biodegradabil.

• Arunca in special biberoanele si canile din policarbonat care sunt crapate, zgariate, sau au devenit opace. Recipientele vechi elibereaza mai mult BPA.

• Nu pune biberoanele sau canile din policarbonat in cuptorul cu microunde pentru ca, la caldura, se elibereaza mai mult BPA.

• Alege, pentru toata familia, alimentele proaspete in locul celor conservate. Multe din ambalajele alimentare contin BPA, provenit ori din policarbonat ori din rasinile epoxidice.

• Invata sa citesti codurile de reciclare de pe ambalaje, care apar de obicei pe fundul sticlelor sau pe eticheta. Contin BPA cele cu codul 7. Dar nu sunt sigure nici cele cu cod 3 (PVC), care contin ftalati si nici cele cu cod 6 (PS), care contin stirena. Sunt sigure ambalajele cu cod 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) si 5 (PP).

• Daca nu gasesti codul pe ambalaj te poti ghida dupa cum arata. Sticlele si biberoanele din plastic tare, lucios si transparent sunt, de obicei, din policarbonat. Recipientele moi, maleabile, opace, mai putin lucioase, sunt sigure.


Biberoanele din policarbonat, un pericol pentru copiiBiberoanele din policarbonat, un pericol pentru copii

Autorul articolului "Biberoanele din policarbonat, un pericol pentru copii": Erika
20.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Biberoanele din policarbonat, un pericol pentru copii"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu