Flu
 
 
 
 
Botulismul sugarilor Pentru ca presa a anuntat recent descoperirea catorva cazuri de botulism, consideram ca este necesar sa aflam cateva amanunte despre aceasta boala si felul cum ii poate afecta pe cei mici. De retinut este ca botulismul copiilor este putin diferit de cel al adultilor.

Botulismul este o boala rara - dar dupa cum am vazut, nu suntem complet feriti de ea - si uneori letala. Este provocata de o bacterie numita Clostridium botulinum, bacterie care produce faimoasa toxina botulinica, cea care este folosita si in procedeele de infrumusetare. Diferenta este ca in cazul infectarii cu Clostridium botulinum, cantitatea de toxina este mare si se raspandeste in intregul organism, putand duce chiar la deces. Exista trei tipuri ale acestei boli : botulismul alimentar, botulismul ranilor si botulismul sugarului. Vom vorbi despre cel de-al treilea tip, care este si cel mai frecvent intalnit.

Botulismul sugarului apare la copii cu varsta intre sase saptamani si sase luni. Se declanseaza dupa ce sporii bacteriei Clostridium botulinum patrund in sistemul digestiv al sugarului. Aici ea se dezvolta, se inmulteste si incepe sa produca toxina. Cauza contaminarii este consumul de miere, sirop de porumb sau contactul cu solul ce contine spori ai bacteriei.

Odata ce a inceput productia de toxina botulinica, sugarul devine constipat, pare foarte obosit, suge cu greutate si are un plans slab, de lunga durata. Pentru ca principala actiune a toxinei este aceea de a paraliza muschii (motiv pentru care este folosita si ca terapie anti-riduri), miscarile copilului devin stangace, moi, greu de controlat. Va ajunge sa nu-si poata sustine capul, iar in cazuri grave, va parea paralizat.

Daca banuiesti ca bebelusul tau ar putea avea botulism, controlul medical de urgenta este obligatoriu. Numai tratamentul medical rapid poate salva viata copilului. Medicul va cauta semene ale slabiciune musculare si ale paraliziei si va intreba daca cel mic a mancat miere sau sirop de porumb. Analiza scaunul poate sa depisteze sporii bacteriei si sa confirme diagnosticul.

Prezentarea la medic este obligatorie si urgenta pentru ca toxina botulinica ataca toti muschii corpului, inclusiv pe cei care ajuta la respiratie. Majoritatea bebelusilor infectati isi pierd viata din cauza stopului respirator.

Vestea buna este ca bebelusul poate fi ajutat sa respire pana cand se vindeca boala. Desi tratamentul nu este usor si poate dura destul de mult, boala se poate vindeca.

Dar ideal este sa prevenim aceasta boala, iar metoda cea mai eficienta este excluderea mierii si a siropului de porumb din alimentatia sugarului. Copiii sub un an nu trebuie sa primeasca miere, nici macar o lingurita.

Pentru intreaga familie :

• Cand pregatesti alimente pentru conservare, fierbe-le bine la temperaturi cat mai inalte.
• Inainte de a manca una liment din conserva preparata in casa, fierbe-l 10-15 minute.
• Nu consuma conservele cumparate daca miros urat sau par umflate.
• Cand alegi o conserva de la magazin, apeleaza la marcile cunoscute.


Taguri articol:
botulismul sugarilor

Autorul articolului "Botulismul sugarilor": Erika
05.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Botulismul sugarilor"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu