Flu
 
 
 
 
Cum ingrijim parul bebelusului Parul unui bebe poate sa cada, sa creasca la loc, iar sa cada, sa se intinda, sa devina cret si sa isi schimbe culoarea. Uele mamici se simt pierdute in aceasta avalansa de schimbari si se tem sa nu fie ceva in neregula cu cel mic. De fapt, este normal sa ramana fara par la un moment dat, chiar daca s-a nascut cu « plete ».

Aceasta este cea mai mare sursa de griji a mamicilor. Bebele nascut cu o gramada de par ramane, dintr-o data chel sau, cel putin, ii cade foaret mult par. Li se intampla tuturor copiilor, doar ca variaza momentul. Unii isi pierd tot parul inainte de nastere, altii la scurt timp dupa. Probabil ca este un eveniment legat de fluctuatiile hormonale. Insa la putin timp dupa pierderea parului vor creste fire noi. In primele luni, parul creste incet,insa din lunile 9-12 ale copilului te poti astepta sa vezi par “adevarat”.

Mai nou, tot mai multi bebelusi raman cu pete de « chelie » undeva in spatele capului. Se intampla datorita pozitiei de somn. Parintii sunt sfatuiti sa culce bebelusii pe spate ca sas reduc riscul de sufocare. Asa ca deasupra cefei, firele incep sa cada datorita contactului prelungit cu suprafetele dure (patut, carucior, etc). Este bine c, din cnd in cand, sa asezi copilul si pe burtica, nu neaparat din cazua parului pentru ca acest creste la loc, ci mai degraba din cauza capsorului care se teseste usor din cauza dormitului pe spate.
Desi la un an, majoritatea copiilro au par destul de lung si des, este posibil ca un bebe sa fie chel si la prima sa aniversare. Asta nu inseamna ca are o problema. Nu parul iti ofera indicii asupra sanatatii, ci mai degraba scalpul. Daca pielea capului este moale, fara cruste, fara pete rosii, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji, chiar daca parul nu creste inca atat de repede pe cat te-ai stepta. Daca apar simtomele descrise atunci e cazul sa consulti un medic.

Textura si culoare parului se vor schimba pe parcursul primilor ani de viata. Ajunge sa te uiti la pozele tale de cand erai copils i ai sa-ti dai seama de asta. Multi copilasi au parul cret pentru ca este usor, fin si se bucleaza mai usor. Pe masura ce creste se inchide culoarea, iar textura devine mai grea, cu fire mai groase.
Spalarea parului este importanta nu atat pentru parul in sine, cat pentru scalp, care trebuie mentinut sanatos si curat. Unii bebelusi sunt fericiti sa faca baita, chiar si la par, altii nu suporta apa si se tem sa nu le intre in ochi. Mamicile cu experienta stiu ca un copil trebuie distras ca sa il poti spala pe cap. Canta-i, vorbeste-i, asa-l sa se joace si nu face prea mare caz de spalarare parului. Tine-i mana perpendiculara pe frunte, ca sa nu-i intre apa in ochi si daca nu suporta jetul de apa direct pe cap, foloseste un burete sau o carpa uda.

Daca a trecut cu bine de baita, urmeaza o alta parte dureroasa, descurcarea parului. Lafetite cu parul lungut si cret poate sa fie o reala problema. Cel mai bine este sa nu insisti daca o doare si nu sta. Ins hcimb, poti sa descurci parul in cadita, cand este inca plin de sampon sau balsam. Acestea ajuta firele sa alunece mai usor si descurcatul nu mai este atat de dureros. Exista si o multime de sampoane si spray-uri speciale pentru o descurcarea usoara a firelor.

Multe mamici se grabesc sa taie parul copiilor, in ideea ca un par taiat scurt in primii ani de viata va creste mai bogat. De fapt, nu est edeloc adevarat, chiar daca il tunzi foaret scurt sau il razi. Principalul factor ce va determina aspectul aprului este genetica, tunsorile nu au nicio legatura.

Asadar nu trebuie sa te grabesti cu prima tunsoare. Taie-i parul atuncic and consideri necesar, cand devine prea lung si greu de spalat sau pieptanat, cand il incurca pe cel mic. Daca ai emotii gandindu-te ca va sta periculoas de aproape de o foarfeca, du-l la o frizerie care se ocupa numai de copii. Angajatii de acolo lucreaza mereu cu bebelusi neastamparati si stiu la ce sa se astepte din partea lor.

Insa va trebui sa ai grija si la felul cum ii asezi parul. Coditele prea stranse sau impletite pot sa rupa sau chiar sa smulga firele si sa-i dea copilului dureri de cap, la propriu. Tine minte ca paul lui nu este atat de gros si rezistent ca al tau. Atat coafurile prea stranse cat si chimicalele din cosmetice il pot deteriora. Copiii nu au nevoie decat de un sampon cat mai natural si eventual de sampon. Fara gel, fixativ sau ceara, oricat de haios ar arata cu o coafura ciudata.


Taguri articol:
ingrijim parul bebelusului

Autorul articolului "Cum ingrijim parul bebelusului": Erika
28.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum ingrijim parul bebelusului"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu