Flu
 
 
 
 
Eritemul fesier al bebelusilor Majoritatea mamicilor se confrunta cel putin o data cu eritemul fesier al bebelusilor. Cand schimbi scutecul nu ai cum sa nu observi acea pata de un rosu aprins pe sezutul copilului. Daca il atingi probbil ca va incepe sa planga de durere, dar va fi irascibil in general din cauza usturimii pe care o provoaca scutecul in contact cu rana.

Totusi, eritemul fesier, o forma de dermatita, nu este o problema grava. Probabil ca va va da amandurora ceva batai de cap, dar cu siguranta ca disparea, chiar si prin mici tratamente aplicate acasa.

Petele rosii caracteristice eritemului fesier nu apar numai pe fese. Este posibil sa le observi si pe coapse, dar si in zona genitala. Pot sa apara, sa dispara si iar sa apara pe toate perioada in care copilul poarta scutec, dar sunt mai frecvente in primele 15 luni de viata ale bebelusului, si mai ales intre opt si zece luni.

Principala cauza a eritemului fesier este contactul pielii sensibile a bebeluslui cu urina sau materiile fecale. Sunt mai expusi riscului, copilasii care au au scaun des, pentru ca materiile fecale irita pielea mai rau ca urina. De la patru luni, cand se incepe diversificarea, bebele va suferi mai adesea din cauza eritemului fesier pentru ca alimentele nou introduse schimba compozitia materiilor fecale si frecventa scaunelor, putand face ca pielea sa se irite mai usor. Daca bebele este alaptat, poate sa faca eritem din cauza a ceva ce a mancat mama.

Dar nu numai scaunul si urina provoaca neplaceri. Cosmeticele pentru bebelusi, fie ele servetele umede, uleiuri sau geluri, dar si detergentii cu care ii speli hainutele ar putea sa aiba efecte neplacute asupra pielii. Asadara, atentie mare cand schimbi marca de cosmetice sau detergenti. Daca ai descoperit un produs pe care pielea bebelui o tolereaza bine, nu ai de ce sa o schimbi. De asemenea, asigura-te ca scutecul are marimea potrivita. Daca este prea mic, se va freca de pielea funduletului si o va irita.

In sfarsit, eritemul fesier ar putea fi efectul unei infectii bacteriene sau fungice a pielii, de exemplu o candidoza. Intreaga piele poate sa fie afectata, insa cel mai adesea, ciupercile si bacteriile ataca fesele, pentru ca aici gasesc un mediu cald si umed, numai bun pentru ele. Infectiile bacteriene si fungice sunt mai probabile daca bebeluslul sau mama (in cazul in care este alaptat) iau antibiotice.

De obicei, eritemul fesier dispare cu tratamente apicate acasa. Insa daca nu pbservi nicio imbunatatire in doua-trei zile de tratament este bine sa te adresezi medicului. La fel, daca bebele are febra, face basicute cu lichid pe fese, sau se formeaza puroi. Uneori, o simpla iritatie poate sa duca la infectii secundare destul de grave.

Cel mai bun tratament al eritemului fesier este curatarea frecventa a pielii si evitarea umezelii. Fa tot posibilul pentru ca pielea afectata sa intre cat mai mult inc ontact cu aerul. Din cand in cand, lasa copilul fara scutec, macar pentru cateva minute sau foloseste scutece mai mari, mai largi pana cand dispare iritatia. Astfel, ajuti aerul sa circule in zona afectata. Pana la vindecare renunta la servetele umede si la geluri sau pudre pentur ca alcoolul din ele poate sa irite pielea si mai rau. Nici macar pudra de talc nu este indicata, pentru ca se poate strange in pliurile pielii si irita prin frecare.

Pe langa aceste masuri, poti sa incerci creme speciale pentru eritemul fesier. Cere parerea medicului sau farmacistului. Aceste creme contin oxid de zinc, si se aplica pe pielea bebelusului, in strat subtire, de mai multe ori pe zi. Produsele cu oxid de zinc se pot folosi si pe pielea sanatoasa, pentru a preveni eritemul fesier.

Daca folosesti o crema si lasi pielea in contact cu aerul, dar nu observi nicio imbunatatire in cateva zile,medicul pediatru ar putea sa-ti recomande un trament mai puternic.

Masuri preventive:

Prin cateva masuri simple te poti asigura ca bebelusul tau n-o s amai sufere niciodata din cauza eritemului fesier. Iata ce ai de facut:

    - Schimba scutecul cat mai des
    - Spala pielea cu apa la fiecare schimbare a scutecului. Poti folosi apa de la robinet sau o carpa umeda.
    - Usuca pielea uda prin tamponare cu un prosop moale. Nu freca.
    - Nu strange prea tare scutecul
    - Lasa pielea sa respire din cand in cand, lasand copilul fara scutec.
    - Spala hainutele cu detergent hipo-alergenic.
    - Foloseste o crema speciala pentru funduletul bebelui, chiar daca nu are probleme.
    - Spala-te pe maini dupa fiecare schimbare a scutecului.


Taguri articol:
eritemul fesier bebelusilor

Autorul articolului "Eritemul fesier al bebelusilor": Erika
11.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Eritemul fesier al bebelusilor"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu