Flu
 
 
 
 
Evolutia greutatii la nou-nascuti Printre cele mai importante griji ale proaspetelro mamici se umara greutatea bebelui. Cu cate kilograme s-a nascut? Cat a luat in greutate? De ce stagneaza? Greutatea unui nou-nascut si evolutia ei este un indiciu in legatura cu starea lui de sanatate, asa ca este normal ca toata lumea sa fie ingrijorata din cauza ei. Dar cum poti sti daca bebele tau ia in greutate asa cum se cuvine?

Majoritatea copiilor nascuti la termen, adica in saptamanile 38-40, cantaresc intre 2.7 si 4 kilograme. Greutatea la nastere este influentata de multi factori, printre care mostenirea genetica, varsta gestationala, sexul, alimentatia si starea de sanatate a mamei. Este normal ca gemenii, tripletii, etc. sa aiba o greutate mai mica decat copiii unici. De altfel orice copil poate sa se nasca cu o greutate in afara mediei si totsui sa fie sanatos tun.

In prima saptamana de viata, orice nou-nascut pierde in greutate, asa ca asta nu trebuie sa te alarmeze. Un copil hranit cu lapte praf va pierde pana la 5% din greutatea cu care s-a nascut, in timp ce unul hranit la san va pierde chiar pana la 10%. Insa toti recupereaza repede. Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani ar trebui sa revina la greutatea de la nastere. Un copil prematur sau bolnavior, care pierde mai mult de 10% din greutatea avuta la nastere, poate sa recuperee totul pana la trei saptamani de viata, daca isi revine complet.

Un nou-nascut se “ingrasa” cu 150-200 de grame pe saptamana, in primele sale luni de viata, asa ca, la 3-4 luni va atinge dublul greutatii de la nastere. Insa de la 4 luni incolo, apar diferentele in bebelusii hraniti la san si cei hraniti cu lapte praf. Trebuie tinut cont de asta cand se analizeaza evolutia greutatii.

Copilul trebuie cantarit de-a lungul sederii sale in spital, apoi la maxim 72 de ore de la externare, la o saptaman dela nastere si in o data la 2 saptamani. Prematurii si nou-nascutii cu probleme se cantaresc si mai des. Daca nu o face medicul, va trebui sa te ocupi de asta, acasa. Insa majoritatea tabelelor si graficelor de crestere pe care le gasesti pe internet sau prin cabinetele de pediatrie au fost gandite pentru copiii hraniti cu lapte praf. Daca alaptezi, s-ar putea ca bebele tau sa nu se incadreze in grafice. Asa ca ai grija sa-i spui medicului ca alaptezi si sa-i ceri informatii cu privire la greutatea normala a unui nou-nascut hranit la san.

Daca nu ai acasa un cantar de incredere poti sa verifici starea nutritionala a copilului tau si in alte feluri. Este sanatos si normal un copil care :

  • la o saptmana de la nastere, urineaza de 5-6 ori pe zi si are scaun de 3-4 ori pe zi (copiii haniti cu lapte praf au mai putine scaune decat cei hraniti la san)
  • pare sa fie multumit, macar pentru un timp, dupa ce este hranit (desi, unii par in stare sa manance toata ziua)
  • atunci cand este treaz, pare alert si vesel.

Totusi, sa nu uitam ca fiecare copil este unic si creste intr-un ritm propriu. Nu este cazul sa te sperii daca bebele tau mananca mai putin decat alti copii sau daca nu ia in greutate la fel de mult. In cazul in acre ai indoieli, nu ezita sa consulti medicul. Daca instinctul tau de mama iti spune ca ceva e in neregula, probabil ca asa este.


Taguri articol:
evolutia greutatii nou-nascuti

Autorul articolului "Evolutia greutatii la nou-nascuti": Erika
07.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Evolutia greutatii la nou-nascuti"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu