Flu
 
 
 
 
O fiinta cu "multiple competente" Secole intregi, nou-nascutul a fost considerat un simplu "aparat-digestiv" datorita faptului ca principalele sale "preocupari" sunt hrana si excretia. In ultimii ani insa, studiile au aratat contrariul: sugarii au competente multiple inca de la venirea lor pe lume. La numai cateva ore de la nastere, au capacitati incredibile de adaptare si invatare, specifice omului. Iata care sunt nenumaratele talente ale nou-nascutului.

Doar ce-a iesit din pantecul mamei si nou-nascutul este deja extrem de dotat. In numai cateva secunde, trece, fara nicio problema, de la un mediu lichid si intunecat, in care se misca foarte usor, la un mediu aerian, luminos, in care fiecare miscare necesita un efort. In urmatoarele zile, va trebui sa "stocheze" o sumedenie de informatii, intr-un timp foarte scurt pentru ca este treaz doar cate 20-30 de minute la fiecare 3-4 ore.

La scurt timp dupa nastere, mamicile au prima surpriza: bebelusul gaseste imediat sanul mamei. Acest lucru se datoreaza mirosului foarte dezvoltat. Nou-nascutul nu numai ca stie sa distinga mirosuri foarte subtile, dar are si capacitatea de a le memora. Astfel, un bebe de numai cateva zile poate sa o recunoasca imediat pe mama, dupa miros, lucru care este vital pentru el, caci ii indica prezenta mamei. Fiecare miros joaca un rol important in interactiunea lui bebe cu lumea inconjuratoare. Mirosul sanului ii spune ca urmeaza ora mesei, iar mirosului mainii mamei il linisteste si il calmeaza.

Mamicile au observat probabil ca bebe este extrem de sensibil chiar si la zgomotele cele mai mici, inca din primele zile de viata. Explicatia este relativ simpla: sistemul auditiv al lui bebe este perfect functional, inca de la nastere. Din a treia zi, el invata sa recunoasca vocea mamei, pe care a auzit-o de atatea ori si inainte de nastere. Pe a lui tati va incepe sa o recunoasca putin mai tarziu. Intonatia vocii mamei il va ajuta sa invete limbajul. Un nou-nascut este capabil sa recunoasca diferite melodii, in special pe cele auzite inainte de nastere. Unele mamici vor observa ca bebe adoarme numai pe unele melodii.

Multe persoane cred ca nou-nascutii sunt orbi sau ca vad in alb si negru. Adevarul este ca bebelusii vad inca din primele clipe, insa nu pot sa "focalizeze". Muschii ochiului, care ne permit sa vedem la distanta sau foarte aproape, nu sunt inca dezvoltati, asa ca bebe vede cel mai bine la 18-25 cm distanta. Mai aproape sau mai departe de atat, totul este in ceata. Cand il tii in brate, iti vede chipul perfect. Vede albul, negrul, culorile de baza, dar inca nu distinge tonurile de mijloc, asa ca il atrag cel mai mult obiectele in culori puternice si contrastante.

La nastere, bebe are si simtul gustului si reactioneaza deja la cele patru gusturi fundamentale amar, acru, dulce si sarat. Cel mai mult ii place gustul sarat si, evident, il detesta pe cel amar. Si-a format aceste simturi, gustand lichidul amniotic in care a trait atatea luni.

Vrei sa vezi de ce este capabil bebele tau? Apropie-te de el, la aproximativ 20 cm, si dupa ce te fixeaza cu privirea, misca-te la stanga si la dreapta. Vei vedea ca urmareste. Daca, in acelasi timp, ii vorbesti, se va concentra pe sunet. Ia-l in brate si trage draperia, sau aprinde o veioza. Vei vedea ca intoarce capul catre lumina. Pentru a-i testa mirosul, pune-i in patut o bluza de a ta, purtata, si una proaspat spalata. Vei observa ca se intoarce imediat catre cea purtata, care a pastrat mirosul tau.

In fiecare zi, bebe va face progrese si in fiecare zi te va uimi prin ceea ce stie sa faca. Simturile sale, deja dezvoltate inca de la nastere, se ascut si mai mult. Pipaitul, de exemplu, va fi foarte important in lunile urmatoare, caci il va ajuta sa descopere lumea din jurul sau. Pipaitul incepe a se dezvolte inca dinainte de nastere si vei observa ca nou-nascutul raspunde la fiecare stimul tactil. In prima saptamana de viata, bebe este deja foarte sensibil la diferentele de temperatura. Daca stropi de apa rece ii ating fata, i se accelereaza ritmul cardiac. De multe ori, se spune ca nou-nascutii vad cu ajutorul manutelor, ceea ce nu este departe de adevar. Ei disting diferitele obiecte dupa forma, textura si temperatura.

Bebele tau are obiceiul sa puna in gurita tot ce gaseste? E normal. Atunci cand nu dorm, nou-nascutii petrec 20% din timp cu o mana in gurita. Este modalitatea lor de a cerceta lucrurile pe care nu le cunosc. Trebuie sa atinga, dar si sa "guste" tot ce e in jurul lor. Bebe va putea sa recunoasca un obiect datorita ansamblului de senzatii pe care i le provoaca prin textura, zgomot, miros, gust.
Pe langa toate acestea, este posibil ca bebe sa te uimeasca prin capacitatea lui de a imita. Daca scoti limba, probabil ca va face si el la fel. Este modul lui de a comunica. Din pacate, deocamdata nu poate sa-ti spuna, prin gesturi, ce nevoi are, asa ca va trebui sa-i mai suporti plansul timp de cateva luni.


Taguri articol:
fiinta multiple competente

Autorul articolului "O fiinta cu "multiple competente"": Erika
29.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "O fiinta cu "multiple competente""...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu