Flu
 
 
 
 
Nasterea naturala dupa cezariana Pana acum cativa ani, se credea ca o cezariana este automat o condamnare la inca o cezariana pentru cele care voiau inca un copil. Astazi, multe femei reusesc sa nasca vaginal, chiar daca au la activ o operatie cezariana, cu conditia ca motivul primei interventii sa nu se repete si la urmatoarea sarcina.

Cu alte cuvinte, daca la prima nastere ai avut nevoie de cezariana din cauza unei pozitii anormale a fatului, la a doua este posibil sa nasti vaginal, fara probleme. Dar, daca la prima nastere ti s-a facut cezariana dupa ce ai impins timp de trei ore, fara succes, este posibil ca nici la adoua nastere sa nu poti naste natural.

Doctorii nu pot prezice daca vei reusi o nastere vaginala sau daca va fi nevoie sa se repete cezariana. In general, intre 60 si 80% dintre femeile care incearca o nastere naturala dupa cezariana, vor reusi.

Daca te hotarasti sa incerci asa ceva, trebuie ca si medicul tu sa fie de acord, la fel ca si maternitatea in care vei naste. Majoritatea spitalelor au reguli stricte legate de nasterea vaginala dupa cezariana, din cauza complicatiilor posibile. Cea mai des intalnita complicatie este ruprura uterina pe locul cicatricei de la cezariana, un eveniment pe cat de rar, pe atat de periculos pentru mama si copil. Tocmai gravitatea posibilelor complicatii face ca subiectul sa fie foarte controversat. Cea mai buna solutie este sa discuti concret cu medicul tau pentru a sti exact care sunt beneficiile si riscurile in cazul tau. Discutia trebuie sa aiba loc cat mai devreme, ca sa poti lua o decizie in timp util.

Pentru a putea incerca nasterea vaginala dupa cezariana, trebuie sa indeplinesti anumite conditii :

- Ai la activ o singura cezariana, si aceasta cu o taietura orizontala. Daca ai multe taieturi pe uter, sau o singura taietura verticala, creste mult riscul unei rupturi uterine. Daca cicatricea pe care o observi pe abdomen este orizontala, nu inseamna neaparat ca si cea de pe uter este la fel. Ai grija ca medicul tau sa se uite pe fisa de externare de la nasterea anterioara.

- Pelvisul pare a fi indeajuns de mare pentru a permite trecerea fatului.

- Nu ai avut nicio alta interventie chirurgicala asupra uterului.

- Nu ai suferit niciodata o ruptura uterina.

- Nu suferi de nicio boala sau complicatie a sarcinii care ar face nasterea vaginala riscanta.

- Maternitatea dispune de un medic obstetrician, un anestezist si aparatura necesara pentru a face o cezariana de urgenta daca este nevoie.

Cine ar vrea sa riste o nastere vaginala dupa o cezariana ? Cele care au avut o cezariana la cerere, apoi au fost dezamagite de timpul indelungat de vindecare si disconfortul taieturii pe abdomen sau cele care au vrut inca de prima data o nastere vaginala, dar nu au putut sa o aiba.

De ce ar vrea cineva sa riste o nastere vaginala dupa o cezariana ? Pentru ca timpul de vindecare este mai scurt, zilele de spitalizare sunt mai putine, durerile de dupa nastere sunt mai mici, iar riscul de infectii sau hemoragie puternica scade mult.

Dar beneficiile nu se opresc aici. Daca planuiesti sa ai inca un copil, trebuie sa stii ca fiecare cezariana pe care o faci, iti mareste riscul de a avea placenta previa sau placenta accreta la urmatoarea sarcina, ca si riscul unor complicatii la urmatoarea nastere.

Totusi, incercarea de a naste natural dupa cezariana implica si riscuri. Chiar daca indeplinesti conditiile de mai sus, exista sanse, mici ce-i drept, sub 1%, ca uterul sa se rupa pe locul inciziei, ceea ce duce la sangerari masive la mama si lipsirea fatului de oxigen.

Riscul unei rupturi uterine este putin mai mare daca trebuie sa ti se induca sau sa se grabeasca travaliul. Unii medici abandoneaza incercarea daca se constata ca ai nevoie de oxitocina artificiala pentru a declansa sau mentine contractiile.

In plus, daca pana la urma nu vei putea naste vaginal, s-ar putea sa suporti ore intregi de travaliu dureros, pentru ca pana la urma sa nasti tot prin cezariana. Iar o cezariana de urgenta dupa un travaliu nereusit este mai periculoasa decat o cezariana programata.

Acestea fiind spuse, viitoarea mama este singura care poate hotari, evident impreuna cu doctorul, daca merita sa incerce o nastere vaginala sau e mai bine sa programeze inca de la inceput o cezariana. Este o decizie personala, dar care trebuie luata numai dupa ce se cunosc atat beneficiile, cat si riscurile.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
nasterea naturala dupa cezariana

Autorul articolului "Nasterea naturala dupa cezariana": Erika
19.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Nasterea naturala dupa cezariana"...

Alte articole
Semnele travaliului
Semnele travaliului
Viitoarele mamici, mai ales cele aflate la prima nastere, au mari emotii, pe masura ce momentul nasterii se apropie, emotii
Cand este nevoie de cezariana?
Cand este nevoie de cezariana?
Desi este o operatie abdominala majora, nasterea prin cezariana a ajuns o "moda" printre mamicile tinere, care se tem de durerile
Fazele nasterii
Fazele nasterii
Chiar daca abia asteapta sa-si vada copilul dupa ce timp de noua luni au visat sa-l tina in brate, toate mamicile, in special cele
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Natura controleaza cele mai multe aspecte ale travaliului si nasterii, dar uneori ea are nevoie de putin ajutor. Unele mamici
Scorul Apgar
Scorul Apgar
Scorul Apgar este prima nota pe care o va lua copilul tau, in primele momente de viata, chiar in sala de nasteri. Testul a fost
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu