Flu
 
 
 
 
Adolescentii si somnul Orice mamica stie cat de greu este sa trezesti un adolescent dimineata. Iar motivul este lesne de inteles. Daca adormi tarziu, te trezesti tarziu. Iar cand esti adolescent ai ale "prioritati" decat somnul: sa te uiti la filme, sa navighezi pe internet, sa povestesti cu prietenii.

Adolescentii care se trezesc cu greu dimineata nu sunt neaparat lenesi, asa cum am putea crede. Comportamentul lor este influentat de factori fizici si, cu putin ajutor, si-l pot schimba.
Fiecare persoana are un fel de ceas interior care influenteaza ciclul somn-veghe, dar si alte elemente (temperatuta corporala, pofta de mancare). Intreaga gama de procese fizice si psihice care variaza pe parcursul acestor cicluri formeaza ritmul circadian.

In copilarie, ritmul circadian ne determina sa adormim, in mod natural, in jur orei 21:00, evident daca nu exista alti factori care sa ne influenteze (consum de cofeina, stres, etc.). Insa in adolescenta, schimbarile hormonale si emotionale reusesc sa schimbe putin acest ceas interior, care ne anunta ca e vremea somnului pe la ora 23:00.

Dar cand ai 16 ani, ora 23:00 ti se pare mai potrivita pentru socializarea online decat pentru somn si, dupa cateva zile de adormit tarziu, ceasul intern este complet dereglat.

Fie ca suntem adulti sau adolescenti, avem nevoie cam de noua ore de somn pe noapte pentru ca a doua zi sa fim gata de scoala sau serviciu. Dar prea putini adolescenti reusesc sa doarma atat de mult. Majoritatea dorm in jur de sase ore, ceea ce este mult prea putin pentru cineva care a doua zi merge la scoala, face teme, practica un sport.

Urmarile sunt usor de ghicit: oboseala fizica si psihica, nervozitate, dificultati de concentrare si invatare. O perioada prelungita de oboseala poate chiar sa duca la probleme de comportament.
Primul gand ar fi ca somnul prelungit din week-end il ajuta pe adolescent sa isi revina. Daca sambata dormi pana la 13:00, ar trebui, teoretic, sa recuperezi din somnul pierdut in timpul saptamanii. Din pacate, nu e chiar atat de usor. Somnul prelungit, doua zile pe saptamana nu face decat sa deregleze si mai mult ceasul intern.

In aceste conditii, singurul lucru cu adevarat eficient pe care il poti face este sa "resetezi" ceasul intern al adolescentului tau, printr-un ritm de viata echilibrat si regulat. Cateva idei :

- Ajuta ceasul intern sa se regleze de la sine, cu ajutorul luminii. Intunericul transmite corpului nostru ca a venit vremea somnului, in timp ce lumina puternica il anunta ca trebuie sa se trezeasca. Pe masura ce se apropie ora de culcare a copilului, stinge din lumini. Dupa ce se asaza in pat, trebuie sa fie intuneric complet. Dimineata, inainte sa-l trezesti, trage draperiile larg, asa incat sa intre in casa cat mai multa lumina.
- Adolescentul trebuie sa aiba un program bine stabilit. Orele de culcare si trezire trebuie sa fie aceleasi in fiecare zi. Da, este greu sa impui un program fix unui adolescent, insa trebuie convins ca este spre binele lui.
- Somnul de peste zi este important, mai ales dupa pranz, insa pentru o perioada redusa. Un somn mai lung de 30 de minute ziua, ii va da insomnii copilului noaptea.
- Sucurile carbogazoase, in special cele care contin cofeina il ajuta pe adolescent sa se trezeasca mai repede si sa faca fata unei zile obositoare. Din pacate, cofeina in cantitati prea mari da insomnii.
- Inainte de culcare, relaxarea este importanta. Dar jocurile pe calculator si muzica la volum maxim nu inseamna relaxare. Incurajeaza-ti adolescentul sa citeasca o carte si sa faca o baie calduta cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Probabil ca nu-ti va fi usor sa convingi un adolescent sa citeasca o carte in looc sa se joace la calculator, sa se culce la ora 22:00 sau sa stinga lumina la ora 21:00. Dar daca reusesti, dupa cateva zile cu program fix, va observa si el diferenta: mai multa putere de concentrare, mai putina oboseala, o stare de spirit mai buna.
Daca in ciuda masurilor luate, copilul nu pare sa fie mai odihnit, cauzele oboselii lui ar trebuie cautate in alta parte. Poate fi vorba de efectele secundare ale unor medicamente, o depresie, probleme emotionale, episoade de apnee in somn.


Taguri articol:
adolescentii somnul

Autorul articolului "Adolescentii si somnul": Erika
07.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Adolescentii si somnul"...

Alte articole
Copilul meu se drogheaza
Copilul meu se drogheaza
Credeai ca ai un sot iubitor, copii frumosi si fericiti, familia perfecta, cand, deodata iti dai seama ca adolescentul tau se
Ghidul parintilor de adolescenti
Ghidul parintilor de adolescenti
Ai supravietuit meselor din trei in trei ore, primilor pasi, luptelor legate de olita, primelor zile de scoala si totusi te sperie
Comunica eficient cu adolescentul tau
Comunica eficient cu adolescentul tau
Relatia dintre adolescent si parinte, si asa destul de complicata, poate deveni mult mai dificila daca nu stii cum sa-i transmiti
De ce mint adolescentii?
De ce mint adolescentii?
Ajuns la adolescenta, copilul tau simte nevoia sa fie independent, sa-si construiasca propria identitate, diferita de cea a
Cand o adolescenta descopera dragostea
Cand o adolescenta descopera dragostea
- fragment din jurnal - "In ultima vreme s-a observat ca sunt un pic mai distanta si ochii mai luminosi... Daca am observat
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu