Flu
 
 
 
 
Depresia la adolescenti Depresia este o afectiune des intalnita printre adolescenti, afectand unul din opt copii in varsta de pana in 18 ani. Este o boala care nu tine seama de statut social sau situatie economica. Totusi, se pare ca cele mai afectate sunt fetele.

Vorbim de o boala prea putin cunoscuta si inteleasa, care adesea nici macar nu este luata in serios. Unii parinti isi critica si cearta adolescentii deprimati, pentru ca li se par lenesi, lipsiti de energie, somnorosi si nu au habar ca, de fapt, este vorba de o boala serioasa. Altii considera ca depresia este doar o stare de care poti scapa daca vrei, dar din pacate nu este atat de usor.

Uneori chiar si tinerii care sufera de depresie nu isi inteleg boala si nu o iau in serios. Se simt slabi, diferiti si se simt vinovati pentru ca nu ii intereseaza unele lucruri sau pentru ca nu au energie suficienta, motiv pentru care isi ascund suferinta si nu cer ajutorul.

Trebuie sa intelegem ca depresia este o boala. Cel bolnav nu cauta neaparat sa fie deprimat, asa cum nimeni nu cauta sa faca ulcer, miopie sau gripa. Pur si simplu, i se intampla si nu isi poate reveni decat daca primeste ajutorul medicului si intelegerea parintilor.


Noi, adultii, adesea nu intelegem ce l-ar putea deprima pe un adolescent care are tot ce-i trebuie si e lipsit de griji. Dar sa fii adolescent nu e chiar atat de usor. Te pandesc o multime de probleme care noua, adultilor, ne par puerile, dar pentru un tanar sunt adevarate tragedii. Totusi, depresiile sunt rezultatul a mai multi factori care se intalnesc in aceaasi persoana. Unul dintre ei este mostenirea genetica. Depresiile se transmit genetic urmasilor, dar este posibil ca o persoana care poarta gena sa nu ajunga niciodata la depresie, asa cum e posibil sa faca aceasta boala cineva care nu are cazuri in familie. Totul depinde de urmatorul factor: evenimentele pe care le traim. Iar cand esti adolescent, o multime de evenimente te marcheaza, de la cele mai grave (moartea cuiva drag, divortul parintilor, saracia, abuzul sexual sau fizic) pana la cele minore (un esec in dragoste, cearta cu un prieten, o nota mica, mutarea la o scoala noua). Toate acestea sunt adevarate provocari chiar si pentru sanatatea emotionala a unui adolescent obisnuit. Daca el este si purtator al genei depresiei, nu mai este decat un pas pana la o boala grava. Tinerii sunt foarte usor marcati si de mediul in care traiesc. O atmosfera stresanta acasa, violenta in familie, relatia tensionata a parintilor, violenta in comunitate, toate acestea pot influenta starea emotionala a unui adolescent.

Episoadele de depresie pot sa fie intense si de scurta durata (depresie majora) sau pot sa fie usoare si sa tina chiar si cativa ani (distimie). Daca dolescentul alterneaza intre perioadele de depresie si cele de manie (dispozitie anormal de buna, cu episoade de energie si activitate exagerate), poate fi vorba de o tulburare maniaco-depresiva sau bipolara, care de obicei se transmite in familie. Cel mai adesea, la adolescenti intalnim depresia simpla, provocata de factorii externi.

Un adolescent deprimat este relativ usor de recunoscut, mai ales de catre cineva care il cunoaste foarte bine, ca mama si tata. La adolescentul cu depresie se pot observa numeroase schimbari :

- e tot timpul trist, chiar daca nu pare a avea vreun motiv.
- e lipsit de energie si se simte obosit.
- nu se mai bucura de lucrurile care inainte ii placeau.
- nu se mai bucura de compania prietenilor si a familiei.
- este nervos, furios.
- nu se poate concentra la scoala.
- se ingrasa sau slabeste pentru ca, fie mananca mult, fara sa-i fie foame, fie isi pierde pofta de mancare.
- are probleme cu somnul: fie se trezeste greu, e obosit desi doarme mult, fie are insomnii si e agitat.
- este pesimist si indiferent fata de toti si toate.

Ni se intampla tuturor sa fim tristi, indiferenti, obositi, dar un adolescent care are cel putin cinci dintre aceste simptome pentru mai mult de doua saptamani este foarte posibil sa fie deprimat.

Pentru ca evita compania altor persoane, adolescentul incepe sa se simta singur, ceea ce ii sporeste depresia. Daca nu este ajutat, el intra intr-un cerc vicios din care nu mai poate iesi singur. O depresie se trateaza numai de catre medic. Oricat si-ar dori un parinte sa-si poata ajuta prorpiul copil, sansele de a reusi sunt slabe. Depresia se trateaza cu medicamente antidepresive si prin psihoterapie. Depresiile mai usoare nu au nevoie de medicamente si se pot vindeca numai cu ajutorul psihologului.

Dar cel mai important este ajutorul parintilor, in primul rand pentru ca, fara el, nici nu ar fi constienti de boala lor si nu ar ajunge la specialist. In al doilea rand, pentru ca parintii pot ajuta, fie prin simple discutii si activitati, fie prin indepartarea motivului care a dus la depresie. Activitatile placute (arta, sportul) pot imbunatati starea emotionala a adolescentului si il pot ajuta sa scape de depresie.


Taguri articol:
depresia adolescenti

Autorul articolului "Depresia la adolescenti": Erika
27.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Depresia la adolescenti"...

Alte articole
Copilul meu se drogheaza
Copilul meu se drogheaza
Credeai ca ai un sot iubitor, copii frumosi si fericiti, familia perfecta, cand, deodata iti dai seama ca adolescentul tau se
Ghidul parintilor de adolescenti
Ghidul parintilor de adolescenti
Ai supravietuit meselor din trei in trei ore, primilor pasi, luptelor legate de olita, primelor zile de scoala si totusi te sperie
Comunica eficient cu adolescentul tau
Comunica eficient cu adolescentul tau
Relatia dintre adolescent si parinte, si asa destul de complicata, poate deveni mult mai dificila daca nu stii cum sa-i transmiti
De ce mint adolescentii?
De ce mint adolescentii?
Ajuns la adolescenta, copilul tau simte nevoia sa fie independent, sa-si construiasca propria identitate, diferita de cea a
Cand o adolescenta descopera dragostea
Cand o adolescenta descopera dragostea
- fragment din jurnal - "In ultima vreme s-a observat ca sunt un pic mai distanta si ochii mai luminosi... Daca am observat
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu