Flu
 
 
 
 
Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (II) Anuntul legat de starea de graviditate trebuie adresat managerului superior, in atentia conducerii, in scris. In caz contrar, angajatorul nu are nicio vina daca intervin probleme medicale sau daca nu beneficiati de un tratament corespunzator.

Femeile insarcinate beneficiaza legal de 16 ore libere pe luna pentru consultatii prenatale. Aceste ore nu sunt scazute din salariu, nu le diminueaza cu nimic veniturile. Conditia pusa de lege este ca ele sa anunte in scris angajatorul si sa depuna dovada medicala ca sunt insarcinate.

Drepturi salariale stipulate de lege mai sunt: trusou nou-nascut (150 RON, pentru care se face cerere scrisa + dosar), alocatia pentru copil, indemnizatia pentru ingrijirea copilului, prima de la primarie oferita de stat, salariu-bonus la nastere oferit de compania angajatoare.

Concediul postnatal de crestere copil poate fi efectuat de oricare dintre parinti, pe baza unei cereri scrise a parintelui catre angajator. Drepturile cuvenite si sumele primite sunt aceleasi, indiferent daca acasa ramane tatal sau mama. De obicei, decizia de a ramane tatal in concediul de crestere copil se ia in cazul in care mama are salariul mai mare decat tatal.

Multe dintre prospetele mamici intoarse la serviciu au acuzat tratamente preferentiale atat din partea sefilor, cat si din partea colegilor. Din pacate, acestea nu erau pozitive, ci negative – respingere, izolare, refuzul de a comunica sarcinile noi de serviciu, etc. Angajatorul are obligatia sa pastreze locul de munca femeilor care au nascut si are obligatia sa le mentina pe aceeasi pozitie si la intoarcere, indiferent de animozitatile create.

Angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a femeii si sa nu anunte alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca.

Este interzisa efectuarea testului de sarcina la angajare. Chiar daca sunt solicitate alte baterii de teste medicale, la angajare este interzisa intrebarea daca esti sau nu gravida - Codul Muncii, Legea 53/2003, Art. 27. Evident, astfel se incearca reducerea discriminarii la interviul de angajare.

“Art. 156. _ (1) Unitatile sunt obligate sa acorde femeilor in cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si ingrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 9 luni, putandu-se prelungi pana la 12 luni in cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de ingrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si ingrijirea copilului vor fi înlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.”

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.



Autorul articolului "Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (II)": Cristina Constantinescu - specialist HR
04.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (II)"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu