Flu
 
 
 
 
Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (I) Pentru ca am constatat un interes mare fata de subiectul "natalitate si serviciu", am intocmit o lista de raspunsuri la cel mai frecvente intrebari pe care le-am primit in ultimul timp.

Concediul medical pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, dintre care 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, care se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Concediul medical pentru maternitate este diferit de concediul pentru crestere copil, care se poate prelungi pana la varsta de 2 ani a copilului, exclusiv in functie de optiunea mamei.

Este interzisa concedierea salariatei aflate in concediu de maternitate - art. 60 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si art. 21 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 96/2003). In cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului, pierderea locului de munca este sub incidenta legii.

Pentru obtinerea concediului de maternitate, este necesara petrecerea in serviciu a unei perioade de minim o luna anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.

Concediul de maternitate prenatal este optional, dar concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.

Concediul de maternitate suspenda contractul individual de munca incheiat la angajare, atat sub aspectul prestarii activitatii, cat si al platii salariului. Se plateste insa o "indemnizatie de copil" care are rolul de a suplini temporar lipsa venitului salarial si asigura un venit minim de existenta in perioada de maternitate. Indemnizatia de maternitate nu se supune impozitului pe venit.

Pe perioada concediului pre/post natal, companiile au asigurat cadrul legal de a incadra pe durata determinata o persoana care urmeaza sa preia atributiile salariatei gravide. La terminarea concediului postnatal, angajatul pe perioada determinata fie ramane in companie pe o alta pozitie, fie i se inceteaza contractul de munca, decizia fiind exclusiv a organizatiei pe baza rezultatelor obtinute de acesta.

Institutia in care lucrati trebuie sa intocmeasca un dosar cu toate datele legate de situatia voastra, dosar care ulterior va fi avizat si de medicul de medicina muncii. Datele va vor folosi mai tarziu si pentru inspectoratul teritorial de munca in raza caruia va desfasurati activitatea, la intocmirea dosarului de remunerare in momentul in care intrati in concediul de maternitate, ca si in concediul de ingrijire a copilului.

Contributia individuala (1%) la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza pe durata concediului de maternitate. De asemenea, contributia datorata de angajator (2,5%) aplicabila la fondul de salarii realizat de asigurati nu se retine, intrucat indemnizatia acordata se suporta in totalitate din FNUASS.

Pe langa drepturile salariale si de odihna care nu ar trebui sa se modifice in timpul sarcinii, la locul de munca pot fi solicitate conditii speciale de protectie care sa creeze un confort adecvat – o anumita temperatura, o anumita alimentatie, derogarea de la munci dificile sau solicitante fizic sau psihic, mutarea in alt departament, etc.

Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata; concediul pentru cresterea copilului se acorda insa oricaruia dintre parinti, la cererea expresa a acestora.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau? Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.



Autorul articolului "Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (I)": Cristina Constantinescu, specialist HR
03.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Noile mamici - drepturi si prerogative de munca (I)"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu