Flu
 
 
 
 
Sfaturi pentru o viata de familie echilibrata In zilele noastre, copiii sunt implicati in multe activitati extracurriculare, dar un copil cu un program prea incarcat poate ajunge sa se simta epuizat in cel mai scurt timp.
Spre exemplu, daca fiica dumneavoastra are talent la muzica, s-ar putea sa va ganditi ca ea sa ia lectii de pian. Anul urmator, se apuca de vioara si intra in echipa de teatru si tot asa.

Cina in familie devine un lucru de domeniul trecutului, in timp ce ea e implicata in multe activitati. Temele ii ocupa tot restul serii, lasandu-i foarte putin timp sa sa joace. Diminetile sunt frenetice, ea incercand sa isi gaseasca temele, echipamentul de sport sau partiturile inainte de plecare. Va veti gandi ca toate acestea o vor ajuta sa intre la o scoala buna. Dar indiferent cata energie are acum, un copil cu prea multe activitati risca sa fie epuizat inainte sa intre la facultate.

“Uneori echivalam numarul mare de activitati pe care le desfasoara un copil, cu o eductaie foarte buna”, spune Kathleen Kendall-Tackett, psiholog la Universitatea din New Hampshire.“Facultatile cauta personae pregatite, nu implicate in numeroase activitati”.

Este greu si pentru parinti. Academia Americana de Pediatrie sustine ca presiunea parintilor de a profita de orice sansa pe care copilul lor o are ii poate face sa se simta nepotriviti si le poate aduce satisfactii mai mici ca parinti.

Numeroase studii au aratat ca familiile care iau cina impreuna au legaturi mai stranse si copii obtin note mai bune la scoala. Potrivit unui studiu al Centrului National al Consumului si Abuzului de Substante al Universitatii Columbia din 2006, copiii si adolescentii care iau cina cu familiile lor cel putin de cinci ori pe saptamana sunt supusi unor riscuri mai mici de a consuma droguri.

Cantarirea optiunilor

Daca aveti o familie cu un program incarcat, puteti incerca sa gasiti metode pentru a simplifica programul zilnic, chiar daca e cazul sa eliminati unele activitati extracurriculare sau sa fiti mai organizat acasa.

In primul rand, ganditi-va la ce atitudine aveti referitor la implicarea copilului in activitati extra scolare. Va simtiti presati in a-i implica intr-o anumita masura? Ii obligati pentru ca nu vreti sa piarda sanse pe care dumneavoastra nu le-ati avut, chiar daca ei nu sunt interesati? Academia Americana de Pediatrie ii indeamna pe parinti sa analizeze ce activitati sunt potrivite bazandu-se pe nevoile copilului, aptitudini si temperament si sa faca in asa fel incat copiii sa aiba timp sa se joace si sa petreaca timp cu familia.

Parintii trebuie sa asculte cu atentie ce vor sa faca copiii si sa ii lase sa isi urmeze pasiunile in loc sa le impuna altceva. Cand va ganditi sa alegeti o activitate, luati in calcul timpul, costurile si transportul. Incercati sa limitati numarul de activitati ale copilului inainte sa inceapa anul scolar. Majoritatea familiilor limiteaza numarul activitatilor la trei – una artistica, una sportiva si una sociala.
E important ca parintii sa stabilieasca un moment cand pot vorbi cu copiii, chiar daca e vorba de o plimbare dupa cina sau inainte de culcare.

O viata mai simpla

In timp ce reduceti activitatile extracurriculare, dedicati mai mult timp celor din familie. Relaxandu-va cateva minute dupa ce ajungeti acasa puteti reduce nivelul de stres si ii puteti ajuta pe membrii familiei sa se reconecteze dupa o zi grea, spune Kendall-Tackett: “De cele mai multe ori, oamenii ajung acasa si se apuca imediat de pregatirea cinei”.

“A stabili un orar pentru activitatile casnice, timpul petrecut acasa va fi mai relaxant”, continua ea. Pastrati in ordine unele locuri pe care le folositi zilnic, cum ar fi bucataria sau biroul. Concentrati-va eforturile pentru a curata locruile care se aglomereaza sau masa din bucatarie. Pastrati lucrurile la locul lor pentru a nu cauta apoi prin toata casa o foarfeca. Daca aveti timp sa scotociti prin sertare pentru a cauta anumite lucruri, scapati si de lucrurile care nu sunt necesare.
“Indata ce ati organizat lucrurile prin casa, acesastea se pot dezorganiza din nou”, spune Kendall-Tackett. “Scopul nu e sa fiti superorganizati, ci doar sa va fie mai usor”.

Chiar cu cele mai bune intentii, a schimba dinamica familiei inseamna timp. Sa nu credeti ca veti reusi sa faceti tot, mai ales ce e legat de organizarea casei. Kendall-Tackett ii sfatuieste pe parinti sa nu incerce sa fie perfecti si sa treaca peste faptul ca se simt vinovati ca toata casa nu este imaculata.
Nu trebuie sa fiti mereu in priza, ci sa considerati ca le oferiti copiilor cel mai frumos cadou: faptul ca sunteti prezenti in viata lor fara sa fiti extenuati.

Graba de dimineata

Programul de dimineata poate avea un efect imens asupra intregii zile. In loc sa va treziti devreme pentru a le face pe toate, psihologul Kathleen Kendall-Tackett recomanda sa urmati sfaturile de mai jos pentru a castiga timp.

   1. Preparati micul dejun imediat dupa cina si faceti pachetele pentru urmatoarea zi. Rugati-i pe copii sa isi aranjeze hainele inainte de culcare
    2. Evitati surprizele pe ultima suta de metri intrebandu-i pe copii de ce au nevoie pentru ziua urmatoare. Vorbiti cu ei seara
    3. Pastrati lucrurile pentru scoala intr-un loc special.
    4. Pregatiti un loc unde fiecare membru isi lasa lucrurile pe care le ia la serviciu sau la scoala urmatoarea zi. Puneti-i pe copii sa verifice totul inainte de culcare pentru a nu fi nevoie sa isi caute temele de dimineata.
    5. Mancati sanatos la micul dejun
    6. Organizati-va sertarele si lucruile in baie pentru a nu fi nevoiti sa le cautati zilnic.

Activitatile organizate ii ajuta pe copii sa isi dezolte aptitudinile si incerederea in sine, dar prea multa activitate structurata poate duce la anxietate, stres si depimare si poate transforma copiii in perfectionisti care se critica pe ei insisi, arata un studiu din 2006 al Academiei Americane de Pediatrie.



Autorul articolului "Sfaturi pentru o viata de familie echilibrata": Gradinite.com
10.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sfaturi pentru o viata de familie echilibrata"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu